Și-a recăpătat copilaria

Datorită profesionalismului și sufletului mare al tehnicienilor de la centrul de proteze și orteze Theranova din Oradea, care i-au confecționat Andreei, de numai șase anișori, o proteză ultramodernă și deosebit de performantă, azi ea poate să fugă, să se plimbe cu bicicleta, să urce pe bară, să se dea pe tobogan și acum, în plină iarnă, să se dea cu sania.

Întâmplarea nefericită în urma căreia medicii au fost nevoiti să amputeze sub genunchi piciorul drept al Andreei s-a petrecut în dimineața zilei de 16 septembrie 2003. În acea dimineață, Andreea, sora ei, Ioana și bunicul lor se îndreptau spre grădiniță. În jurul orei 7:40, o femeie a pierdut controlul volanului, în urma exploziei unui cauciuc. Din cauza acestui incident, mașina s-a învârtit în jurul axei sale, după care a intrat pe trotuarul pe unde circulau cele două fetițe cu bunicul lor, fapt care a dus la accidentarea gravă a celor trei persoane. După 31 de zile de comă, bunicul, care cu puțin timp înainte de producerea accidentului, a apucat să ia fetițele în brațe, prezența de spirit care a salvat viața celor două nepoate, a decedat în ciuda multiplelor eforturi de salvare și a intervențiilor chirurgicale. Ioana, care atunci avea doi ani, a suferit o contuzie puternică, ulterior vindecată aparent, fără urmări permanente. Andreea, în vârstă de patru ani, a suferit o traumă la cap și la picioare. Piciorul stâng i-a fost grav afectat, astfel încât, după șase luni, osul era încă vizibil. În urma unor operații efectuate de dr. Alexandru Gălățeanu, prin care s-a încercat refacerea funcțiilor celor două membre inferioare, piciorul drept a trebuit, în final, să fie amputat sub genunchi.

„Fata cu picior de fier”

La recomandarea dr. Gălățeanu, fețita a fost îndrumată la Centrul de proteze și orteze Theranova din Oradea. În luna noiembrie 2003, părinții Andreei au intrat, cu mari speranțe, pentru prima dată, în această adevărată „uzină” de fabricat picioare și mâini artificiale. Aici Andreea a fost preluată de tehnicianul protezist Valentin Tocuț. După numai trei luni, Andreea avea deja prima proteză, însă, deoarece bontul piciorului nu era încă vindecat, iar la celălalt picior avea o tijă metalică, noua pacientă nu se simțea prea bine.                „Când a venit la mine, în luna februarie 2004, mi-a spus că este foarte bucuroasă că m-am întors din străinătate. Am fost plecat timp de o lună la un curs de perfecționare în Germania. Primul lucru pe care mi l-a spus a fost că nu se simte confortabil cu proteza fiindcă are probleme și cu gamba piciorului stâng și că mă roagă să-i fac alta. În același timp, dr. Gălățeanu o sfătuise să nu folosească, pe cât posibil, piciorul stâng, însă fetița era dornică să meargă cu ambele picioarele cât mai repede. Dorea să participe la jocurile organizate de doamna educatoare cu colegii ei de la grădiniță. Tot atunci, mi-a mai spus că o colegă de la grădiniță a întrebat-o dacă ea este „fetița cu picior de fier”. Andreea a răspuns mândră că ea este și a întrebat-o dacă și-ar dori și ea una, pentru că „un tehnician de la Theranova i-ar putea face și ei unul la fel”, ne-a spus Valentin Tocuț.

Andreea și-a redobândit libertatea, libertatea ei…

În aceeași lună, februarie 2004, Andreei i s-a făcut o proteză cu sprijinul centrului Theranova. Acest lucru a însemnat foarte mult pentru ea, întrucât de atunci ea poate face din nou o mulțime de lucruri: să fugă, să se plimbe cu bicicleta, să urce pe bară și să se dea pe tobogan. „Dar, mai presus de orice, cel mai mare avantaj pe care l-a redobândit a fost libertatea, libertatea ei de mișcare și încrederea în propriile forțe. La grădiniță se poartă exact ca oricare dintre colegii și prietenii ei. Noi, părinții Andreei, dorim să mulțumim din tot sufletul tehnicienilor proteziști și orteziști de la Theranova pentru fetița noastră. Să le dea bunul Dumnezeu sănătate și numai succese în nobila activitate pe care o desfășoară pentru a reda speranța și zâmbetul celor care apelează la domniile lor”, ne-a relatat mama Andreei.

Cea de-a doua proteză i-a fost făcută în luna octombrie 2004. Noua proteză este făcută prin turnare. Proteza este cu ciorap de silicon și cu un sistem de prindere revolutionar – Hutle-Lock. La sfârșitul lunii ianuarie 2005, i s-au adus alte retușări, deoarece, în ultimele luni, piciorul a mai crescut cu un centimetru. Peste alte câteva luni, Andreea va veni la un alt control, pentru eventuale corecturi. Până atunci, Andreea își urmează mai departe drumul în viață!

Fetita cu proteza de picior
Fetita cu proteza de picior