Prima proteză

INFORMAREA CORECTĂ ÎNAINTE DE PROTEZARE

Află dacă proteza ți-ar putea îmbunătăți viața

Recomandăm o discuție cu mediul chirurg sau ortoped în acest sens. Dacă nu există limitări de ordin medical, decizia este influențată de dorința fiecăruia de a-și recăpăta mobilitatea și calitatea vieții. Într-adevăr, mai există și aspectul financiar însă cu o îndrumare bună se vor putea găsi soluții.

Discută cu alte persoane amputate

Sunt mici șansele să ai un cunoscut care se află în aceeași situați ca și tine. Cu toate acestea, există o Comunitate a Persoanelor Amputate a cărei membrii, cu și fără proteză, sunt dornici să ajute cu informații persoanele care trec prin situații similare.

Poți găsi comunitatea AICI.

Întocmește o listă a centrelor de protezare din România

Este greșit să te limitezi doar la cele din zona ta. Unele clinici chiar oferă consultanță gratuită la domiciliu și cazare gratuită pe durata protezării, limitând astfel deplasările care pot fi obositoare și costisitoare.

Discută telefonic cu fiecare centru de protezare

Relația cu centrul de protezare nu se limitează la achiziția protezei, ci implică o strânsă legătură cu tehnicianul ortoped pe tot parcursul vieții. Printr-o discuție telefonică ai putea afla de la început care va fi implicarea centrului în recuperarea ta completă și în mentenanța dispozitivului de-a lungul anilor.

Află nivelul de activitate în care te încadrezi

Casele de Asigurări decontează protezele dacă există certitudinea că dispozitivul prescris este cel potrivit pentru persoana în cauză. În acest fel, proteza nu va limita posesorul în acțiunile de zi cu zi și nici nu va fi prea avansată, astfel încât să nu poată fi folosită la capacitate maximă.


Poți afla despre nivelul de activitate AICI.

Ce presupune costul unei proteze

COMPONENTELE PROTETICE

(liner, genunchi protetic etc.)

MATERIALELE TERMOFORMABILE

(cupa personalizată)

MANOPERA

(mulaje, ajustări, asamblare)

ÎNAINTE, ÎN TIMPUL ȘI DUPĂ PROCESUL DE PROTEZARE

PREGĂTIREA ȘI CONSILIEREA PSIHOLOGICĂ

Amputația înseamnă adesea salvarea vieții sau scăparea pacientului de dureri mari. Operația realizată la timp poate duce la un nivel scăzut al amputației, permițând pacientului să utilizeze un dispozitiv protetic.

05

PREGĂTIREA FIZICĂ

Cunoscând în ce nivel de activitate te încadrezi, poți afla ce fel de dispozitiv protetic ți se potrivește cel mai bine ca performanță și cost.

02

ÎNTREȚINEREA BONTULUI

Profitați de fluctuațiile bontului după amputare și luați legătura cu un centru de protezare cât mai rapid pentru ca specialistul să îl pregătească prin compresie cu ajutorul liner-elor de silicon, cât acesta încă se reface.

06

ÎNCADRAREA ÎN NIVELUL DE ACTIVITATE

În funcție de activitatea pacientului, tehnicianul ortoped va prescrie componentele prefabricate (picior protetic, genunchi etc.), astfel încât dispozitivul final să corespundă nevoii reale a fiecărui pacient.

03

CONFECȚIONAREA PROPRIU-ZISĂ

Începe cu realizarea unui mulaj al bontului după care se va realiza cupa în așa fel încât să asigure cea mai bună potrivire. Odată realizată cupa, se montează întreg ansamblul de componente rezultând dispozitivul protetic.

07

PREDAREA PROTEZEI

În momentul predării se realizează ultimele probe de mers, se aduc ultimele retușuri și se oferă toate instrucțiunile de utilizare și îngrijire a dispozitivului protetic.

04

ASISTENȚĂ POST-PROTEZARE

De la primii pași cu noua proteză și pe tot parcursul vieții, este important să păstrați legătura cu tehnicianul ortoped și să apelați cu încredere la el pentru orice problemă întâmpinați.

VEZI COMPONENTELE UNEI PROTEZE

DISCUTĂ CU ALTE PERSOANE AMPUTATE
ÎN COMUNITATEA THERANOVA

Prin intermediul paginii de Facebook Theranova am creat grupul
„Comunitatea Persoanelor Amputate”.

Acesta se adresează tuturor celor care au suferit amputații precum și celor care au o persoană apropiată în această situație.

Scopul grupului este să atingă acele persoane care sunt legate de un pat de spital și sunt în căutare de răspunsuri. Noi ne dorim ca aceste persoane să afle de la cei ce au străbătut deja acest drum că în final, totul va fi bine.

*odată deschisă pagina de Facebook, dați click pe „intră în grup”

ALTE INFORMAȚII UTILE ÎNAINTE DE PROTEZARE

Cum să eviți creșterea în greutate dacă ai o amputație?

Operația de amputare vine la pachet cu o serie de consecințe nedorite, pe care...
Citeste mai mult

Înotul în cazul persoanelor cu amputații – beneficii și sfaturi

Înotul este una dintre cele mai bune și complete forme de exerciții fizice, pentru...
Citeste mai mult

Terapia prin masaj – beneficiile în perioada de reabilitare

Pierderea unui membru este o traumă fizică și psihologică, cu o influență profundă asupra...
Citeste mai mult