Ileostomie

Ileostomie

O ileostomie este o deschidere creată chirurgical (stomă) pe suprafața abdomenului, pentru a elimina reziduurile din corp după ce o secțiune a intestinului subțire sau întregul intestin gros (colon) a fost eliminat sau ocolit. Astfel, reziduurile sunt eliminate prin stomă în loc să fie eliminate prin anus. Aceasta poate produce un scaun care variază de la unul sub formă lichidă la unul cu o consistență solidă. O ileostomie poate fi temporară sau permanentă, în funcție de motivul medical al operației. O ileostomie este de obicei pe partea dreaptă a corpului, dar în unele circumstanțe se poate realiza pe partea stângă. Deoarece nu există mușchii sfincterului care să controleze în mod voluntar eliminarea reziduurilor, acestea se colectează într-un sac colector pentru stomie.

Ileostomia ar trebui să iasă din abdomen deasupra nivelului pielii, ca un manșon, iar acest lucru poate varia în funcție de modul în care este realizată de către chirurg. În timp ce stomele sunt într-o varietate de dimensiuni și forme, o stomă sănătoasă:

  • este moale la atingere;
  • are culoare roz sau roșie și este ușor umedă, asemănător cavității bucale;
  • nu există inervații în stomă, deci nu este dureroasă;
  • deoarece are un aport bogat de sânge, sângerează ușor atunci când este frecată sau lovită (de exemplu, la spălare), dar acest lucru ar trebui să se remedieze rapid.

Ileostomia dvs. este probabil să fie umflată la început și va dura câteva săptămâni sau luni pentru a-și reduce dimensiunea. De asemenea, vor exista mici cusături în jurul marginii ileostomiei, care vor fi dizolvabile sau vor fi îndepărtate în 1-2 săptămâni după operație.

Scaunul de la o ileostomie poate varia. La scurt timp după operație, acesta începe de obicei destul de lichid și de culoare verde / galbenă, iar apoi poate deveni mai solid și de culoare maro, pe măsură ce reluați o dietă obișnuită. Nu veți avea control asupra momentului când ileostomia dvs. funcționează și este posibil să nu fiți conștienți de faptul că se întâmplă. Ileostomia poate produce vânturi, uneori destul de zgomotos! Toate acestea sunt normale și de așteptat.

Produse sugerate pentru ileostomie: Luați în considerare pungile drenabile, pungile opace pentru utilizare obișnuită și pungile închise pentru utilizare ocazională (de exemplu, sport activ și intimitate). Se pot folosi saci pentru stomie cu o componentă și cu două componente.