Sfaturi casnice pentru persoanele cu amputații – 8 recomandări utile zi de zi

Atunci când dvs. sau o persoană dragă trece prin operația de amputare, începeți să înțelegeți că evenimentul nu este unul tocmai simplu de depășit. O problemă serioasă o constituie și lipsa de informații reale și verificate despre felul în care putem ușura viața unei astfel de persoane. Pentru că întotdeauna puterea celor din jur este mai mare decât am crede, apropiații și personalul medical îi pot ajuta pe pacienți atât fizic, cât și emoțional, pentru a se putea adapta mai rapid la noua realitate. Și nu doar din aceste puncte de vedere, ci și într-un sens mai practic: activitățile casnice de zi cu zi pot fi considerabil ușurate prin câteva sfaturi utile, special create pentru persoanele care au suferit o amputație sau care poartă o proteză.

Sfaturi pentru cabina/cada de duș

Instalarea unui mâner de duș cu ventuză permite mutarea lui cu ușurință acolo unde aveți nevoie de sprijin. Astfel, poate fi ajustat în funcție de înălțimea sau poziția dorită pentru a facilita căderea apei acolo unde este necesar. Este atât de util, încât se recomandă achiziționarea unuia pentru acasă și unul pentru călătorii. Cu atât mai mult atunci când suntem pe un teritoriu străin și nu cunoaștem baia, pacientul poate resimți nesiguranță, astfel că acest dispozitiv pe cât de simplu, pe atât de util este mai mult decât recomandat. De asemenea, tot din categoria dușului, optați pentru un covoraș antiderapant. Reduce riscurile de cădere în timpul dușului, este ușor de instalat și reprezintă o modalitate ieftină de a oferi un plus de siguranță. În plus, se integrează perfect în orice baie și nu este ușor de observat.

Există și varianta de a amplasa un scaun în cabina de duș, care se poate dovedi extrem de util. Optați însă pentru o variantă din plastic întrucât este rezistent la apă și va avea o durabilitate mai mare. Cele din lemn, chiar dacă au un aspect mai atractiv, nu sunt la fel de practice și odată îmbibate în apă pot deveni greu de manevrat.

Sfaturi pentru ajutor în mers

Șosetele anti-alunecare creează o suprafață sigură, nealunecoasă în timpul mișcării și în plus sunt super confortabile. Oferă stabilitate și siguranță astfel că indiferent de suprafața din casă pot fi folosite cu succes. De asemenea, tot pentru sporirea siguranței la mers, există și alte ajutoare cum ar fi cârjele și cadrele. Acestea sunt recomandate în special în cazul persoanelor care au suferit amputația unui picior. Sunt mijloace eficiente de transport, foarte utile și atunci când călătorim, deci se pot utiliza cu succes, nu doar în casă, cât și pe stradă.

Sfaturi privind ameliorarea durerii

După operația de amputare, tratamentul medical include numeroase medicamente care au rolul de a scădea intensitatea durerii, de aceea pentru a nu le încurca sau omite, o schemă de medicație se poate dovedi foarte utilă. Totul stă într-o bună organizare, așa că se poate opta fie pentru o aplicație mobilă, fie pentru o agendă, în care să notăm numele medicamentelor, dar și ora la care trebuie luate, în fiecare zi a săptămânii. De ajutor poate fi și setarea unor alarme personalizate, care să ne anunțe cu câteva minute înainte de administrarea pastilelor. Acest lucru este util atât pentru pacient, cât și pentru persoanele care îl ajută și în plus pot fi utilizate și în timpul nopții.

Nu doar medicamentele ajută la reducerea durerii, ci există și pernuțe cu gel răcoritor care pot fi aplicate local, în caz de nevoie. De obicei, forma lor special concepută, oferă confort și în timpul somnului, ajută la ameliorarea durerilor și a presiunii și oferă o poziție corectă corpului. Există și versiuni special create pentru genunchi, însă multitudinea de variante poate crea confuzie, de aceea ar fi recomandată consultarea unui specialist înainte de a achiziționa un astfel de produs. De menționat este și faptul că utilizarea lor nu ar trebui să depășească 20 de minute, după acest timp, recomandându-se o pauză de cel puțin alte 20 de minute.

Masajul este de asemenea extrem de important. Fie că rugăm o persoană apropiată, apelăm la specialiști sau alegem un aparat de masaj portabil, masajul ajută la ameliorarea durerilor și pregătește piciorul pentru proteză. Nu există o recomandare în ceea ce privește intensitatea sau durata lui, însă fiecare persoană trebuie să își descopere limita de suportabilitate și să se adapteze ei.

Viața pentru persoanele care suferă amputații se schimbă într-adevăr. Este nevoie de o atenție sporită în toate activitățile desfășurate zi de zi. Chiar dacă la început poate părea extrem de obositor sau aproape imposibil, treptat, ne dăm seama singuri de nevoile care se nasc din cauza acestei schimbări. Scopul principal este să ne simțim cât mai liberi și în siguranță, astfel că orice modificare aduce beneficiu pentru pacient, este mai mult decât binevenită.

Recomandările de astăzi sunt doar câteva, fiecare persoană în parte însă este liberă să facă modificările de care are nevoie în funcție de activitățile pe care le face, dar și de spațiul în care locuiește. De ajutor în găsirea unor idei inspiraționale pot fi și discuțiile cu specialiștii responsabili de cazul dvs. De asemenea, experiența altor pacienți care au trecut prin etape similare, se poate dovedi mult mai relevantă.

Comunitatea persoanelor amputate este un grup creat și administrat de Theranova pentru a uni oameni cu probleme similare și a facilita comunicarea și schimbul de idei dintre ei. Este un mod bun de a rămâne ancorat în realitate și de a dezvolta relații sociale, care pot fi afectate de noua condiție a pacientului. Prin împărtășirea de noi idei care au funcționat pentru dvs., îi puteți ajuta și pe alții să ducă o viață mai bună și mai simplă, așa că vă invităm să vă alăturați și să deschideți noi subiecte de discuție de interes.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email