Ce trebuie să știi înainte de prima proteză de picior sau braț

Gândul la prima proteză poate fi un proces provocator. Acest lucru va fi un alt pas în viața dumneavoastră spre revenirea la normal după operație. Este important să se ia o decizie informată cu privire la proteză, deoarece diversitatea și complexitatea protezelor este tot mai mare în ultimii ani.

 

CÂT DE MULT VA COSTA O PROTEZĂ ȘI CARE SUNT MODALITĂȚILE DE PLATĂ?

Prețul unei proteze poate varia în funcție de nivelul de amputație și de tipul de dispozitiv pe care îl căutați. De obicei, pentru persoanele asigurate, prețul dispozitivul protetic poate fi decontat parțial sau integral de CNAS. Deoarece un dispozitiv ortopedic are în alcătuire mai multe componente cu caracteristici diferite, care se adresează diferitelor nivele de activitate cât și faptului că este stric individualizat, prețul acestuia poate fi diferit de la persoană la persoană.

 

CUM ALEG UN TEHNICIAN PROTEZIST?

Relația dintre persoanele care au suferit o amputație și protezistul lor este unică. Multe persoane cu amputații au o relație de colaborare cu tehnicianul lor pe tot parcursul vieții. Acest lucru face ca alegerea unui protezist să fie o decizie foarte importantă. Un tehnician protezist poate fi recomandat, dar decizia este în cele din urmă a dumneavoastră. Asigurați-vă că protezistul este profesionist, deține cunoștințe în domeniu, este de încredere și este agreat de CNAS.

 

CÂND VOI PUTEA PURTA PROTEZA?

Depinde de timpul de vindecare după operația de amputare suferită. Unele persoane primesc o proteză temporară imediat după amputare sau în termen de două până la trei săptămâni după operație. De obicei, procesul de protezare începe imediat ce bontul este vindecat și condiția fizică se îmbunătățește. Nu așteptați prea mult după acest moment fiindcă nu se vor întâmpla minuni. Luați legătura cu protezistul deoarece el are cele mai potrivite recomandări pentru dumneavoastră.

 

ESTE DIFICIL A ÎNVĂȚA CUM SE UTILIZEAZĂ O PROTEZĂ?

Este nevoie de timp, efort, putere, răbdare și determinare. Protezistul dumneavoastră ar trebui să vă facă un instructaj cu privire la utilizarea proteze, mai exact, să vă învețe cum să:

 • aveți grijă de proteză
 • o purtați sau să o dați jos
 • umblați pe diferite tipuri de suprafețe (scări, suprafețe cu denivelări)

Recomandăm și fizioterapie care v-ar ajuta să:

 • vă descurcați în cazuri de urgență (căderi, ridicări)
 • faceți activitățile zilnice casnice, la lucru sau în mașină
 • va îmbunătățiți mersul
 • încercați noi lucruri și activități de care nu sunteți siguri (sporturi, activități recreaționale)

 

CE PAȘI TREBUIE SĂ URMAȚI PENTRU FOLOSIREA UNEI PROTEZE?

Există o mulțime de lucruri pe care puteți și trebuie să le faceți pentru a putea folosi o proteză. Având în vedere aceste lucruri:

 • Lucrați la sentimentele și emoțiile cu care vă confruntați și decideți cum vă veți reconstrui viața după amputare. Amintiți-vă că toată lumea răspunde diferit după o astfel de experiență.
 • Faceți recuperare medicală pentru menținerea tonusului muscular necesar.
 • Aveți grijă de bontul rezidual introducând cat mai devreme terapia de compresie (folosirea unei fașe elastice sau liner de silicon)
 • Învățați poziționarea și consolidarea corpului pentru a menține tonusul muscular și a preveni contracțiile.
Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email