De ce aspecte să ții cont atunci când folosești o proteză de picior sau braț?

ÎN CE MĂSURĂ CONTEAZĂ CHELTUIELILE PENTRU PROTEZA TA?

Preţurile contează foarte mult! Relaţia calitate – preţ este extrem de importantă şi reciproc influenţabilă. Adu-ţi aminte că statul român finanţează o dată la patru ani achiziţionarea unei proteze. În cazul în care componentele se strică, acestea vor trebui reparate sau înlocuite. Din experienţa noastră, ştim că acestea vor costa mai mult decât întreaga proteză. Fii deci atent şi nu lua doar preţul protezei în considerare atunci când faci o alegere.

DUPĂ CE AM PROTEZA, CÂT DE REPEDE POT SĂ MĂ ÎNTORC LA CEEA CE FĂCEAM ÎNAINTE DE OPERAȚIE?

V-ați putea întoarce la un nivel normal de activitate în termen de câteva luni. Acesta va depinde de nivelul amputării, precum și starea generală de sănătate. Proteza va fi un instrument care vă va ajuta să faceți lucrurile pe care erați obișnuit să le faceți. Cât de bine le veți face depinde de obiectivele dumneavoastră, un montaj protetic confortabil, o îngrijire monitorizată, dar și de determinarea dumneavoastră. Este un lucru obișnuit a petrece aproximativ șase luni până la un an cu o echipă de reabilitare. Primul an de la amputare este greu. Vor fi schimbări la forma și dimensiunea bontului rezidual. Va fi necesară multă muncă pentru recuperarea integrală a forței musculare. Corpul va avea nevoie să reînvețe activități uzuale ca: mers, echilibru și coordonare.

Veți continua să vă îmbunătățiți abilitățile cu efort, și în timp. Este important să aveți o rețea puternică de sprijin în jurul dumneavoastră pentru această \”călătorie\”. Theranova vă stă la dispoziție în acest sens. Puteți conta pe noi oricând.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ PROTEZA NU SE POTRIVEȘTE CORECT?

Procesul de a deveni apt pentru proteza dumneavoastră va implica mai multe vizite la un centru de protezare, pentru a crea un dispozitiv care să vi se potrivească. Vizitele ulterioare la protezistul dumneavoastră sunt la fel de importante ca și vizitele pentru montarea inițială. Veți avea nevoie să faceți mai multe vizite la protezist pentru ajustări, pe măsură ce bontul rezidual suferă modificări și continuă să se maturizeze. Anunțați protezistul dumneavoastră dacă proteza este inconfortabilă în orice fel. El vă poate ajuta ajustând zonele de presiune, reglând aliniamentul, și lucrând la orice problemă care poate apărea. Utilizarea protezei nu trebuie să fie dureroasă. Cu cât este mai confortabilă, cu atât sunteți mai dispus să o folosiți. Fiți sinceri atunci când vorbiți cu protezistul despre nevoile și obiectivele dumneavoastră. Discutați lucrurile pe care doriți și vreți să le faceți în viață după operație.

DUPĂ CE A FOST MONTATĂ CONFORTABIL PROTEZA, CE URMEAZĂ?

Considerați vizitele de rutină la protezist ca o parte normală din viața dumneavoastră. Orice modificare la nivelul bontului rezidual, cum ar fi umflarea sau contracția, sau o schimbare semnificativă a greutății corpului necesită o întrevedere cu protezistul pentru a ajusta potrivirea cupei dumneavoastră. Protezele, la fel ca mașinile, au nevoie de întreținere și reparații periodice. Ajustări mici pot face o mare diferență. Potrivirea corespunzătoare a cupei și o bună aliniere va asigura buna funcționalitate a protezei și preveni situațiile neplăcute ce pot apărea.

CÂT TIMP VA ȚINE PROTEZA?

În funcție de vârsta dumneavoastră și de nivelul de activitate, proteza poate dura câțiva ani. În stadiile incipiente, multe schimbări au loc la nivelul bontului rezidual, care pot duce la micșorarea bontului. Acest lucru poate necesita schimbări ale cupei, linerelor, sau chiar înlocuirea cu un alt dispozitiv. Creșterea nivelului de activitate și dorința de a face mai multe activități, va implica o schimbare a protezei sau a unor componente ale sale. Odată fixată confortabil, proteza va avea nevoie doar de reparații sau de întreținere minoră. Proteza dumneavoastră ar trebui verificată regulat de către protezist pentru a evita eventuale probleme.

POATE PROTEZA SĂ SE STRICE?

Da, se pot întâmpla lucruri care vor necesita reparații sau înlocuire. Încercați sa rezolvați orice problemă imediat, luând urgent legătura cu tehnicianul dumneavoastră. Nu veți avea nici un beneficiu dacă așteptați. Așteptarea poate conduce la o agravare a problemelor, ce vor necesita o reparație mai dificilă și costisitoare, sau chiar probleme la nivelul bontului. Puneți în pericol nu doar bontul dumneavoastră rezidual, dar și alte părți ale corpului. Vor avea de suferit spatele și umerii, care vor afecta postura dumneavoastră și performanțele dispozitivului, și veți cheltui mai multă energie în timpul mersului.

AR FI DE AJUTOR COMUNICAREA CU ALTE PERSOANE CARE UTILIZEAZĂ PROTEZE?

Nu subestimați valoarea de a vorbi și întâlni alte persoane din comunitatea amputaților. Theranova vă poate conecta într-o varietate de moduri cu alte persoane care au experimentat amputări și au ales să folosească, sau să nu folosească, o proteză. Vă invităm în acest sens să faceți parte din comunitatea online a persoanelor care au suferit amputații: www.facebook.com/groups/comunitatea.persoanelor.amputate.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email