De ce să port o proteză și cum funcționează?

 
 
DE CE AȘ PURTA O PROTEZĂ?
 
 
O proteză este pur și simplu un instrument. Este un înlocuitor artificial pentru un membru lipsă sau o parte a unui membru care vă poate ajuta să vă recăpătați independența după amputare. Alegerea de a utiliza una sau nu, depinde de obiectivele dumneavoastră personale. Cea mai bună proteză este aceea care vă va ajuta să vă atingeți obiectivele. Vă recomandăm să vă puneți următoarele întrebări:

     

  • Ce ai vrea să poți să faci cu proteza?
  • Ce fel de activități plănuiești să faci?
  • Vrei să umbli sau să fugi(alergi)?
  • Ți-ar păsa de felul cum ar arăta?
  •  

Nu există dispozitiv standard care să fie bun pentru toată lumea. Cheia succesului este de a lucra cu protezistul și terapeutul, cărora să le aduceți la cunoștință care sunt nevoile și preocupările dumneavoastră. Protezistul dumneavoastră va lucra la design și la forma protezei. Terapeutul vă va învăța cum să folosiți noua proteză.
 
 
CUM FUNCȚIONEAZĂ ÎN GENERAL O PROTEZĂ? CUM ARATĂ?
 
 
Fiecare dispozitiv va fi diferit, în funcție de nivelul de amputație, capacitatea fizică și nevoi. Protezistul va crea un dispozitiv personalizat care să vi se potrivească. Tot protezistul va face sugestii în funcție de tipul de amputație și nivelul dumneavoastră de activitate. O proteză este de fapt o extensie a corpului dumneavoastră. O proteză standard este alcătuită din componente modulare care creează piciorul protetic. Aceste piese sunt conectate la o cupă care se potrivește bontului rezidual.

Cupa permite dispozitivului protetic să se conecteze la bontul rezidual. Un strat suplimentar, numit liner/manșon de silicon, se potrivește peste bont și oferă o barieră între piele și cupă. Linerul asigură amortizarea și confortul, oferind în același timp o potrivire mai bună pentru cupă. Este esențial ca, cupa să fie potrivită corect. O cupă incorect potrivită poate duce la durere, răni și bășici pe bont. Cele mai frecvente opțiuni pentru suspensia cupei sunt de suspensie cu hamuri, vacuum și de blocare cu pivot/pin.

O proteză poate arăta cum doriți dumneavoastră. De la aspectul pur funcțional al pieselor mecanice la o acoperire  cosmetică care să arate asemenea unui membru natural, opțiunile sunt nelimitate. Proteza este o extensie a dumneavoastră și a stilului dumneavoastră – Purtați-o cu mândrie!

Tehnologia continuă să schimbe piața de protezare. Odată cu progresele integrării microprocesoarelor la articulația de genunchi și gleznă, precum și a mâinilor protetice și a cupelor cu design avansat, protezele continuă să ofere noi oportunități pentru a îmbunătăți stilul de viață al persoanelor cu amputări.

Cea mai modernă și mai performantă proteză de picior, indicată persoanelor cu amputație de coapsă, este un dispozitiv numit Rheo Knee sau C-Leg, cu senzori de presiune și cu un microprocesor la nivelul articulației genunchiului. Microprocesorul analizează semnalele primite prin intermediul senzorilor și apoi „comunică\” unui cilindru hidraulic ce presiune să aplice în mers. Proteza reușește astfel să imite aproape perfect funcțiile membrului sănătos.
 
 
VA TREBUI  SAU  NU VA MAI TREBUI  SĂ FOLOSESC UN SCAUN CU ROTILE SAU CÂRJE?
 
 
Unele persoane consideră scaunul cu rotile sau cârjele un ajutor în atingerea obiectivelor lor. Tipul de dispozitiv de asistență utilizat este alegerea dumneavoastră. Ar trebui să folosiți dispozitivul care vă va ajuta să trăiți viața pe care doriți să o aveți. Acest lucru poate însemna folosirea unui scaun cu rotile sau cârje pentru unele activități. Mulți pacienți au un scaun cu rotile sau o pereche de cârje pe care le folosesc cel puțin o parte din timp. Sunt folosite pentru drumurile de noapte la baie, duș, călătorii pe distanțe lungi, sau în cazul în care apar probleme care necesită renunțarea la proteză pentru o perioadă de timp. Aceasta este o decizie individuală, în funcție de nevoile dumneavoastră și de nivelul de confort.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email