Viața după amputație

Pentru ce perioadă este pacientul imobilizat la pat după amputație? În cât timp se vindecă bontul?

De la câteva zile și până la câteva săptămâni, în funcție de pacient, de motivul pentru care a fost făcută intervenția chirurgicală, de starea de sănătate și de modul în care este îngrijit bontul după amputație. Pacientul va fi încurajat întotdeauna să își reia mersul cât mai repede, asistat de mijloace ajutătoare de mers (cadru , cârje, rolator etc).

 

Cât timp este piciorul umflat după amputație?

De la câteva zile și până la câteva luni. Bontul poate fi ajutat să se dezumfle prin aplicarea terapiei de compresie: fașă elastică, ciorap compresiv de bont, manșon de silicon.

 

Cum trebuie întreținută zona după operație?

Noțiunile minime de igienă locală, la care se alătură indicațiile primite în spital și la externare.

 

Există recomandări legate de anumite activități după operație?

Există un pachet minim de exerciții recomandate ce trebuie realizate de către pacient. Aceste exerciții pot fi executate și fără asistență specializată, dar recomandările vor merge întotdeauna în direcția reluări activităților de dinainte de amputație.

 

În cât timp dispar majoritatea durerilor?

Nu întotdeauna există dureri, dar dacă totuși există, acestea persistă de la câteva săptămâni și până la câteva luni. Uneori rămân pe perioada îndelungată senzațiile fantomă, pentru unii pacienți ele revenind și după 20 de ani. Senzația fantomă nu se traduce neapărat prin durere, ea manifestându-se și sub alte forme: mâncărime, furnicături, senzația de arsură etc.

 

Membrului amputat i se modifică în timp culoarea?

În mod normal nu. Schimbarea culorii poate reprezenta o afecțiune sau un factor extern ce acționează asupra bontului, spre exemplu presiune în cupă.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email