Vara, atunci când porți o proteză – 4 recomandări pentru sezonul cald

Sezonul concediilor e în plin avânt, iar hainele sunt din ce în ce mai puține pentru a face față temperaturilor ridicate de vară. Persoanele care au suferit o amputație și poartă o proteză pot resimți anotimpul cald ca pe o adevărată povară. Unul dintre motive este tocmai că nu se mai acoperă cu multe straturi de haine care să le ascundă proteza și din această cauză se pot simți vulnerabili. O altă cauză este dificultatea de a se mișca în voie din cauza transpirației și a respirației accelerate la temperaturi mari, însă ca de obicei, ne-am gândit să venim cu câteva recomandări de sezon pentru pacienții cu proteze, care să îi ajute să se bucure din plin de bucuriile pe care vara ni le oferă.

Transpirația excesivă

Poate unul dintre cele mai deranjante aspecte ale anotimpului cald, transpirația, creează dificultăți în montarea protezei, poate provoca iritații ale pielii, determină creșterea bacteriilor la nivel local și, cel mai rău, determină proteza să alunece. De aceea, atunci când aveți în plan să petreceți o zi caldă afară, fie la plajă, fie în altă locație, asigurați-vă că aveți mereu un prosop curat la voi și un produs de curățare, cum ar fi șervețelele umede. Recomandate sunt cele destinate bebelușilor, pentru sunt create din ingrediente naturale, nu conțin alcool și sunt hipoalergenice, tocmai pentru că sunt destinate pielii extrem de sensibile. O sticlă de alcool sau de dezinfectant este de asemenea de folos, pentru a curăța mâinile și nu uitați de o pereche de șosete suplimentare. Este recomandat să scoatem manșonul periodic și să ștergem orice acumulare de transpirație de la nivelul lui, iar membrul rezidual se poate curăța și dezinfecta cu această ocazie. Apoi, suprafața se usucă cu prosopul curat și se pune din nou manșonul la loc. Dacă ziua vă găsește la plajă, este esențial să eliminați tot nisipul și apa sărată de pe proteză și manșon după o sesiune de înot pentru a evita orice deteriorare internă a protezei și senzația de mâncărime din interiorul manșonului.

Îmbrăcămintea lejeră

Transpirația afectează însă și alte zone, nu doar membrul rezidual, mai ales vara, de aceea e important să alegem haine din materiale ușoare, respirabile, prin care să evităm supraîncălzirea corpului. Mai mult, persoanele care poartă o proteză de picior consumă cu 30% mai multă energie din cauza efortului suplimentar, iar în zilele cu temperaturi ridicate, cu siguranță și mai multă. Îmbrăcămintea și pantalonii scurți confortabili din materiale precum bumbacul oferă acces mai rapid la proteză, reduc supraîncălzirea și iritația atunci când se acumulează transpirație la nivelul manșonului. Este însă adevărat că purtarea pantalonilor scurți va expune proteza și va oferi mai puțină protecție decât o oferă pantalonii lungi, deci e necesară mai multă grijă sau montarea unei huse de protecție.

Persoanele cu amputații la nivelul piciorului se tem adesea că nu vor mai putea purta încălțăminte deschisă cum sunt șlapii sau sandalele. Însă acest lucru nu este adevărat, ci doar e nevoie de mici ajustări. Va trebui să facem alegeri înțelepte, care să ne avantajeze și să ne ușureze viața, de aceea se va opta pentru variante cu barete solide, care să ofere suportul de care este nevoie, să țină piciorul fix și să împiedice alunecarea.

Sporturile de apă

Mulți pacienți cu amputații se pot bucura în continuare de sporturile de apă, de înot, de surfing, de schi nautic și de activitățile cu cei mici. În funcție de proteza purtată, totuși, această expunere la apă poate ridica semne de întrebare, întrucât apa poate provoca rugină, ceea ce va duce la deteriorarea componentelor mecanice sensibile și poate pune în pericol garanția oferită de producător. Există însă variante speciale de proteze, impermeabile, create întocmai pentru expunerea la apă. Dacă însă nu aveți o proteză impermeabilă, cel mai bun mod de a petrece timpul în apă este fără membrul protetic. Acest lucru diminuează și presiunea asupra pielii, mușchilor și articulațiilor și vă permite să vă bucurați din plin de această activitate fizică, pe cât de plăcută, pe atât de sănătoasă pentru organism și starea de spirit.

Dispozitivele pentru mers

În cele din urmă, există și aspectul folosirii dispozitivelor care ajută în mers, precum cârje, bastoane sau cadre de mers. Vara presupune mai mult timp petrecut afară, în soare, adică mai multă transpirație și mai mult stres pentru membrul rezidual, din cauza efortului mai mare pe care îl depunem. Greșeala pe care mulți dintre pacienții cu proteză o fac, este că refuză să apeleze la ajutor, însă nu e nimic în neregulă să folosim un baston pentru sprijin sau chiar un scaun cu rotile. E necesar să conștientizăm că dincolo de mândrie, suprasolicitarea membrului rezidual poate duce la vezicule și vânătăi, ceea ce va face mersul mai dificil și mai dureros după aceea. Astfel, că putem reduce din efectele efortului depus prin aceste dispozitive care au fost create tocmai pentru a ne ușura viața și a evita oboseala excesivă.

Vara, ca persoană purtătoare de proteză, este necesară mai multă atenție, însă acest lucru nu este un impediment să trăiești zilele de august așa cum se cuvine și să te bucuri de viață, exact ca înaine de operație. Cunoaște-ți limitele, ascultă-ți corpul – el îți transmite întotdeauna de ce are nevoie – și adaptează-te în funcție de noile nevoi! Vacanță plăcută!

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email