Terapia prin masaj – beneficiile în perioada de reabilitare

Pierderea unui membru este o traumă fizică și psihologică, cu o influență profundă asupra vieții unui amputat. Furnizarea de servicii și programe complexe de reabilitare a persoanelor aflate în recuperare este un drum de lungă durată, care necesită răbdare și perseverență. Atât pacientul și familia, cât și specialiștii trebuie să dea dovadă de consecvență, ambiție și deschidere pentru a putea duce la bun sfârșit această etapă. Pentru că nevoile funcționale, emoționale, sociale și psihologice ale individului sunt unice, este adesea necesară o abordare de echipă multidisciplinară.

În ultimii ani, specialiștii din domeniu au recunoscut ca eficient, un element care a lipsit cu desăvârșire din rutina de îngrijire post amputare. Ca răspuns la această nevoie, terapia prin masaj a fost integrată în multe programe de reabilitare a amputaților.

Ce este terapia prin masaj?

Terapia prin masaj este utilizată pentru a preveni și trata disfuncția fizică și durerea resimțită la nivelul membrelor cu probleme, prin aplicarea unor tehnici manuale pe țesuturile moi ale corpului, cum sunt mușchii și la nivelul articulațiilor. Este recunoscută ca o terapie non invazivă, care, atunci când este aplicată de un terapeut autorizat, poate avea câteva efecte extrem de benefice.

Persoanele cu amputații experimentează adesea dureri în mușchi și articulații care nu sunt direct asociate cu zona amputată. Acest lucru se datorează faptului că zonele sunt mai mult exploatate pentru a compensa limitările rezultate din amputare. Acest dezechilibru din activitatea musculară duce adesea la încordare, rigiditate și chiar spasme, care se pot manifesta într-o varietate de moduri la diferite niveluri de amputare, precum și în diferite zone ale corpului fiecărui individ.

În primă fază este esențial ca specialistul să determine cauza posibilă a durerilor musculare.  Tratamentul prin masaj poate consta în terapia cu puncte de declanșare, mobilizarea articulațiilor și tehnici specifice de masaj pentru țesutul moale afectat. O postură adecvată și o bună îngrijire la domiciliu sunt, de asemenea, elemente importante ale tratamentului prin masaj. Câteva exerciții de stretching (întindere) efectuate dimineața pot avea rezultate fantastice și pot reduce durerile musculare.

În cele din urmă, terapia prin masaj poate fi de mare ajutor pentru persoanele amputate, fie ca măsură preventivă sau de întreținere, fie ca element integrat în diferitele faze ale reabilitării. Este recomandat ca persoanele amputate să beneficieze de terapie prin masaj încă din etapa pregătirii protetice și după utilizarea continuă a protezei. Acest lucru poate ajuta la prevenirea tensiunii musculare, constrângerii și a simptomelor de durere asociate.

Beneficiile masajului

Terapia prin masaj poate produce o ameliorare pe termen scurt sau lung a multor simptome. Este important de subliniat că și ameliorarea pe termen scurt poate face o diferență uriașă în bine, din punct de vedere psihologic. Mai multe studii sugerează că terapia prin masaj este, de asemenea, foarte eficientă în reducerea stresului și a anxietății și în creșterea calității somnului – toți acești factori sunt importanți pentru că pot afecta calitatea vieții unui amputat.

Alte beneficii demonstrate ale terapiei prin masaj, includ:

– reducerea umflăturilor

– îmbunătățirea circulației sanguine

– reducerea rigidității musculare

– reducerea spasmelor

– creșterea forței musculare și a tonusului

– reducerea durerii

– scăderea anxietății și a stresului

– îmbunătățirea somnului

– stare de relaxare

Adesea, persoanele amputate vor prezenta simptome de durere în zone care nu sunt direct asociate cu amputația. De exemplu, o amputare a extremității superioare drepte are ca rezultat aplicarea unor cerințe suplimentare pe brațul stâng pentru ridicare și igiena personală. Acest dezechilibru în activitatea musculară poate duce la încordare musculară, rigiditate, spasme, durere și adesea duce la dezvoltarea tulburărilor de efort repetitiv la nivelul membrelor neafectate. Astfel de factori vor limita și mai mult abilitățile funcționale ale persoanelor amputate și ar trebui abordați din timp pentru a le preveni sau a le ameliora.

Durerile de cap sunt și ele un simptom foarte frecvent raportat de persoanele cu o amputație. Durerile de cap pot fi cauzate de mulți factori diferiți, cum ar fi efectele secundare ale medicamentelor, somnul neodihnitor, stresul, deshidratarea și încordarea musculară. Punctele declanșatoare din mușchii capului, gâtului și umerilor transmit durerea în cap și pot fi cauza durerilor raportate. Prin scăderea tensiunii musculare și a restricțiilor legate de țesuturile moi, precum și prin inducerea unui efect de relaxare prin masaj, simptomele durerii de cap pot să fie gestionate, dacă nu eliminate.

Alte simptome care sunt tratabile prin masaj cuprind: durerea de membru fantomă, dureri reziduale ale membrelor, hipersensibilitatea, încordarea musculară, rigiditatea și spasmele musculare (contracturi).

Prevenirea dezvoltării contracturilor musculare trebuie să fie o preocupare majoră din cauza impactului negativ asupra potrivirii protetice, a incapacității de a merge cu o proteză și a dezvoltării durerii din cauza țesuturilor moi și modificărilor artritice. Cea mai bună modalitate de a preveni pierderea capacității de mișcare este să rămâneți activ și să vă asigurați că mușchii și articulațiile sunt într-o stare bună de sănătate. Terapia prin masaj este extrem de benefică în reducerea tensiunii și rigidității musculare și menținerea sănătății articulațiilor afectate, așa că nu ezitați să luați legătura cu specialiști pentru a profita de beneficiile ei.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email