Schimbarea protezei de membru – semne la care să fii atent

Cu proteza potrivită, pacientul face progrese uriașe în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții și se poate întoarce la un stil de viață activ. Acesta devine independent, își poate desfășura cu succes activitățile de zi cu zi și chiar să găsească noi pasiuni. Însă proteza este totuși un dispozitiv artificial, iar schimbările ce vin odată cu trecerea anilor, pot determina nevoia de a o înlocui la un moment dat. Fie că vorbim despre modificări ale stilului de viață sau de factori externi, asupra cărora nu avem control, există câteva situații în care pacientul ar trebui să își pună întrebarea legată de necesitatea de a schimba proteza.

Semne că trebuie să îți schimbi proteza de membru

Preocuparea pentru starea de sănătatea și confortul resimțit trebuie să fie aspecte primordiale în viața unei persoane cu amputație, care poartă o proteză. Orice modificare pe care o simte trebuie discutată cu prioritate cu un specialist, pentru că trecerea timpului și utilizarea unei proteze care nu mai corespunde nevoilor pacientului, pot lăsa consecințe pe termen lung. Dar care sunt situațiile în care ar trebui să ne punem problema unei vizite într-un centru de protezare?

  1. Schimbările de greutate ale pacientului

Există situații în care stilul de viață mai puțin activ sau înaintarea în vârstă determină sedentarismul, care vine la pachet cu creșterea în greutate. Alți pacienți pot depune efort în a avea o dietă alimentară sănătoasă și dedică mult timp sportului, face ce duce la scăderea unor kilograme. Orice modificare substanțială în ceea ce privește greutatea corporală a pacientului poate determina nevoia de a avea o proteză nouă. Mai ales în cazul primului scenariu, proteza este proiectată la început pentru a susține o anumită greutate, așa că mai multe kilograme în plus înseamnă și nevoi extra de susținere.

  1. Noi obiective ale pacientului

Așa cum am detaliat într-un material anterior, nivelul de activitate al pacientului dictează tipul protezei. Persoanele care petrec mult timp în casă au nevoi diferite de cele care se găsesc încă în câmpul muncii sau pentru care activitățile sportive sunt o rutină zilnică. De aceea, orice schimbare în ceea ce privește obiectivul pe care îl servește proteza trebuie să fie urmată și de modificarea dispozitivului protetic. Comunicarea deschisă dintre pacient și protezist joacă un rol central în toată povestea. Pacientul trebuie să își cunoască limitele și să își seteze clar așteptările în ceea ce privește mersul cu o proteză pentru ca specialistul să poată face alegerea potrivită nevoilor lui.

  1. Durere și disconfort

Proteza ar trebui să funcționeze exact ca un membru: să te ajute în mers, să nu provoace disconfort sau durere și să îți ofere independență. Orice modificare resimțită de pacient, indiferent de cauze, trebuie raportată unui specialist. Lipsa de echilibru, durerea, iritațiile pielii, necesitatea de a depune un efort superior pentru a folosi proteza, fapt ce duce la extenuare, senzația de arsură sau de mâncărime sunt toate semne anormale care prevestesc nevoia de a schimba proteza de membru.

Riscurile purtării unei proteze de membru nepotrivite

Sunt multe situațiile în care pacienții, deși resimt un disconfort, nu apelează la un specialist pentru o verificare a protezei. Aceștia amână momentul și în anumite cazuri consecințele purtării unei proteze nepotrivite sunt de lungă durată, ducând chiar la imposibilitatea de a mai purta proteză pentru o perioadă de timp.

Ca urmare a frecării pe termen lung, pielea își modifică textura. Pot apărea descuamări, roșeață, edemuri, fisuri sau răni, ce pot împiedica pacientul să mai folosească proteza pentru un timp. Alte consecințe ale purtării unei proteze care nu se mai potrivește pacientului includ:

  • probleme de postură
  • anomalii de mers
  • dureri de spate
  • încordare musculară
  • artofie musculară
  • artrită
  • limitarea independeței
  • stres
  • anxietate și depresie

Verificarea periodică a protezei poate preveni deteriorarea prematură a dispozitivului sau apariția unor malformații ale scheletului, cauzate de discrepanțe de lungime sau de formarea unor stiluri de mers incorecte. Tehnicienii Theranova vă stau la dispoziție, deschiși să efectueze o verificare gratuită a dispozitivului, indiferent de vechimea sau de furnizorul acestuia. Nu amânați vizita și discuția cu un specialist, dacă ați experiementat unul dintre semnele prezentate mai sus sau dacă au trecut mai mult de 5 ani de când purtați o proteză.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email