Retenția de apă în cazul persoanelor cu amputații – semne, cauze și recomandări

Retenția de apă este o problemă care apare atunci când organismul reține apă în țesuturi, de care nu are nevoie de fapt și pe care în mod normal ar trebui să o elimine. Acest lucru poate duce la fluctuații în greutate și balonare. În mod natural, sistemul limfatic este cel responsabil cu eliminarea apei din organism, împreună cu toxinele și deșeurile care rezultă în urma proceselor din corp. În momentul în care acest lucru nu se întâmplă în mod optim, lichidul va rămâne la nivelul țesuturilor și va cauza inflamații. De obicei, zonele cele mai evidente sunt mâinile, picioarele, zona abdominală și plămânii.

Semnele retenției de apă – cum o recunoaștem?

Așa cum am putut deduce, unul dintre cele mai evidente semne este aspectul inflamat al zonelor extreme și abdominale ale corpului, împreună cu o așa numită senzație de greutate. Pielea capătă o textură lucioasă și întinsă, iar pacientul poate experimenta inflamații în zona gleznelor și a genunchilor și balonare în zona abdominală. Surplusul de apă cauzat de retenție, va duce evident și la creșterea în greutate, fiind o cauză pentru care anumite persoane întâmpină dificultăți în a slăbi. În unele cazuri pot apărea și dificultăți în respirație, dureri de cap, dureri în piept sau senzație de căldură în zona umflată, fiind însă mai rare, dar grave, așa că îngrijirea medicală de specialitate este obligatorie.

Cauzele retenției de apă – ce o determină?

Retenția de apă poate avea multiple cauze, iar stilul de viață sedentar, asociat în multe cazuri și persoanelor care au suferit amputații este un factor de risc. Iată de ce și ce cauzează nefuncționarea optimă a sistemului limfatic:

  • Menținerea în aceeași poziție pentru mult timp (spre exemplu atunci când petrecem zile întregi în pat sau pe scaun și nu ne mișcăm suficient);
  • Consumul ridicat de sare și a produselor care o conțin;
  • Lipsa unui consum adecvat de apă – paradoxal, retenția de apă este uneori cauzată de deshidratare, așa că reducerea ei agravează de fapt situația, nu o rezolvă;
  • Lipsa de potasiu și de magneziu;
  • Nutriția neadecvată;
  • Sarcina;
  • Anumite medicamente – este recomandat să citim prospectele medicamentelor sau să întrebăm specialiștii, în special dacă ne administrăm pastile pentru reglarea presiunii arteriale, anti-inflamatoare, unele antidepresive sau unele medicamente folosite în tratamentului diabetului;
  • Problemele la ficat și rinichi;
  • Deteriorarea sau slăbirea venelor în extremitățile corpului;
  • Alergiile de sezon;
  • Temperaturile ridicate;
  • Hipertensiunea arterială.

Având în vedere multitudinea de cauze care poate determina retenția de apă, unele cu implicații medicale mai grave, este recomandată consultarea unui specialist dacă există semne ale ei pe o perioadă mai lungă de timp. În plus, în marea majoritate a cazurilor, tratamentul nu este unul dificil și poate consta doar în schimbarea stilului de viață, prin adoptarea unor obiceiuri mai sănătoase.

Recomandări – cum tratăm retenția de apă?

\"\"

Astfel, dacă problema nu este de ordin medical și nu necesită tratament medicamentos, există numeroase sfaturi din sfera obiceiurilor de zi cu zi pe care le putem aplica pentru a combate, dar și a preveni retenția de apă. În primul rând, de bază este alimentația adecvată, însemnând evitarea unor alimente, includerea alimentelor benefice și un consum adecvat de apă. Câteva dintre alimentele pe care trebuie să le evităm sunt: sarea și produsele care o conțin: conserve, mâncarea de tip fast food (cartofi prăjiți, burgeri, pizza), snacksurile, sosul de soia, mâncarea procesată cum sunt mezelurile sau semipreparatele.  Pe de altă parte, se recomandă consumul următoarelor alimente:

  • Avocado și banane pentru conținutul ridicat de potasiu;
  • Pătrunjel, sparanghel, țelină pentru efectul diuretic (ajută la eliminarea excesului de apă prin urină);
  • Migdale;
  • Ciocolată neagră, datorită conținutului de antioxidanți și magneziu;
  • Orez brun;
  • Iaurtul grecesc;
  • Brânză;
  • Carne roșie.

Legat de partea de hidratare, e esențial să consumăm cel puțin 2,5l de apă ca femeie și 3l ca bărbat, pe parcursul întregii zile. Câteva sfaturi pentru a atinge acest obiectiv includ: păstrarea unei sticle de apă în apropiere, consumul apei la temperatura camerei, setarea de memento-uri pentru a ne aminti să bem regulat sau infuzarea apei cu fructele preferate pentru a-i schimba gustul.

Al doilea mare aspect care necesită să fie îmbunătățit pentru a evita sau trata retenția de apă, este cel legat de sedentarism. În momentul în care persoana suferă o amputație sau începe să folosească o proteză, acest lucru are consecințe asupra nivelului său de activitate. Fie teama de a fi catalogat greșit de alții, fie neîncrederea în folosirea noii proteze, pot face pacientul să se izoleze la propriu în casă și să evite socializarea în afara zonei sale bine cunoscute. E extrem de important să identificăm și să recunoaștem cauza izolării fizice. Dacă e vorba de un impediment de ordin emoțional, putem apela la specialiști care să ne consilieze și să ne ajute să acceptăm noua condiție. Discuțiile cu persoane cu probleme și frici similare pot de asemenea să fie de folos. Dacă însă problema este de ordin fizic, aceasta se poate rezolva prin exercițiu. Specialiștii în kinetoterapie sunt disponibili la Theranova pentru ca pacienții să se adapteze mersului cu o proteză, dar și să o aleagă pe cea potrivită în funcție de mobilitatea de care au nevoie. Astfel, exercițiile fizice regulate sau chiar simplul mers pe jos, îmbunătățesc circulația sângelui la nivelul membrelor inferioare și superioare și tratează retenția de apă.

Alte schimbări care pot aduce rezultate vizibile, includ:

  • Renunțarea la consumul excesiv de zahăr;
  • Limitarea băuturilor care duc la deshidratare precum cafeaua și alcoolul;
  • Menținerea unei greutăți corporale normale;
  • Folosirea ciorapilor compresivi medicinali care ajută circulația venoasă.

Experiența de amputare și protezare vine cu o serie de modificări în stilul de viață și starea emoțională a pacientului care cresc predispoziția acestuia către retenția de apă. De la sedentarism, la administrarea unor medicamente și până la stări emoționale negative care își găsesc falsa rezolvare într-un stil alimentar neadecvat, toate acestea agravează starea generală de sănătate. De aceea, recomandarea noastră include apelarea la specialiști cu care pacientul să discute absolut orice anomalie sesizează și care îl împiedică să ducă o viață normală și sănătoasă.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email