Proteze pentru copii – cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoașteți

La fel ca în cazul adulților, amputația poate apăra și în cazul celor mici din mai multe motive: amputarea de urgență a unui membru, cauze congenitale, de boală sau din pricina unui accident și așa mai departe. Însă indiferent de cauza în urma căreia s-a ajuns la o astfel de intervenție, am observat din propria noastră experiență că cei mici au o capacitate fantastică de adaptare la situație și pot utiliza cu naturalețe protezele, chiar de la vârste fragede. 

Bineînțeles, ca în cazul oricărui pacient care a suferit o amputație, copiii au nevoie de sprijin emoțional și psihologic. În spitalele pediatrice, supereroii celor mici sunt psihologii, care îi ajută pe micuți și pe familiile acestora să depășească această traumă. De cele mai multe ori, părinții sunt cei mai afectați psihic de această situație, însă știm că zâmbetele inocente, energia și sufletul curat al copiiilor reușesc să redea curajul, speranța și puterea necesară de a depăși această situație oricui se bucură de ele. 

De-a lungul timpului, noi, tehnicienii Theranova am avut prilejul de a întâlni copilași care nu au încetat să ne inspire, să ne facă să înțelegem că cele mai importante aspecte în viață sunt speranța, curajul și bineînțeles puterea unui zâmbet inocent, plin de optimism, care trebuie să recunoaștem că sunt cu adevărat contagioase. Cum necesitatea creării unei proteze care să deservească în mod individual și personalizat fiecare pacient este foarte importantă, am încercat să acoperim mai jos câteva aspecte pe care părinții ar trebui să le cunoască în momentul în care cei mici trec printr-o operație de amputare. Dacă vă doriți informații legate și de alte aspecte sau vă doriți să cunoașteți mai multe detalii, ne puteți contacta, iar noi vă vom ajuta cu mare drag cu tot ceea ce aveți nevoie. 

\"\"

Cele mai comune 3 întrebări legate de amputație și protezele pentru copii

 

 

1. Ce se întâmplă după operația de amputare?

 

Un lucru important după câteva zile de la intervenție este ca cel mic să se ridice din pat și să deprindă cât mai multă siguranță în a păși cu ajutorul cârjelor. După externarea din spital, este important ca un kinetoterapeut să aplice un plan de terapie. Kinetoterapia este esențială deoarece utilizarea unei proteze presupune forță și practică. Suportul și încurajarea familiei sunt, de asemenea, foarte importante pentru cel mic.

2. Există sprijin din partea Caselor de Asigurări de Sănătate?

În primul rând, este important să cunoașteți cum sprijină Casele de Asigurări de Sănătate cazurile de protezare pentru cei mici. CNAS oferă suport acestei categorii de pacienți prin faptul că deciziile pot să fie eliberate mai devreme de termenul prevăzut în general. Astfel, în cazul copiiilor, deciziile se pot elibera la un interval de 6 luni, ținându-se cont de dezvoltarea fizică naturală a copilului. În mod evident un copil în creștere va avea nevoie să schimbe proteza mai des, având în vedere transformările fizice prin care trece.

\"\"

3. Este diferită alegerea protezei pentru copii, față de cea pentru adulți?

Este important de menționat faptul că și în cazul copiiilor se aplică aceleași metode de îngrijire a bontului și exerciții de recuperare. În schimb, criteriile după care este configurată proteza sunt ușor diferite. Se va opta pentru componente ușoare, care să permită un nivel ridicat de activitate, care să fie mai durabile, dat fiind faptul că gradul de uzură va fi mai mare comparativ cu cel al unui adult. De asemenea, în cazul celor mici, etapa provizorie va fi mult mai lungă decât în cazul adulților.

Pe lângă componentele speciale, există posibilitatea ca proteza să fie personalizată cu diverse modele, personaje amuzante și elemente colorate inspirate din lumea poveștilor și a desenelor animate.

\"\"

Aspecte importante legate de protezele pentru copii

 

1. Vârsta

 

Spre deosebire de adulți, copiii sunt într-un proces de creștere și de schimbare a capacității fizice. De aceea, vârsta este foarte importantă atunci când este aleasă o proteză. Tocmai din această cauză, discuția inițială și păstrarea legăturii cu un tehnician este esențială, ajutându-vă să luați cea mai bună decizie. 

 

Procesul de acomodare cu proteza trebuie să urmeze un progres prin fiecare etapă de mers, până când cel mic se obișnuiește cu proteza ca fiind parte din rutina de zi cu zi.

 

2. Creșterea și dezvoltarea copilului

 

Copiii trec printr-un proces de creșterea și aliniere a oaselor. Din această cauză, este foarte important ca proteza copilului să fie verificată, ajustată sau chiar înlocuită frecvent. Dacă în cazul adulților vorbim de o utilizare pe mai mulți ani a protezei, pentru copii este probabil să fie nevoie de mai multe proteze pentru o perioadă similară de timp. 

\"\"

3. Îngrijirea 

Părinții trebuie să îi ajute pe cei mici la îngrijirea bontului, însă, cu timpul, copiii o să devină independenți și o să se descurce singuri în ceea ce privește acest lucru. Dacă există schimbări la nivelul bontului, este recomandată solicitarea părerii unui specialist. În tot acest proces de acomodare, apare și o componentă educativă legată de atenția la proteză și deteriorarea acesteia. 

Sperăm că am reușit să vă oferim răspunsurile pe care le căutați legate de protezele pentru copii. Dacă nu, vă reamintim că vă stăm la dispoziție în cazul în care aveți nevoie de informații. Fiecare pacient Theranova, pe care l-am întâlnit ne-a inspirat, ne-a învățat că speranța și sfidarea obstacolelor sunt primordiale pentru o viață plină de satisfacții și bineînțeles să nu uităm de puterea unui zâmbet. 

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email