Prima mea proteză de membru – 5 întrebări frecvente și răspunsurile lor de la specialiști

Pregătirea pentru protezare este un proces complex, care impune o informare corectă, din surse credibile. Câteva dintre ele includ centrele de protezare cu experiență în domeniu, medici sau persoane care au trecut deja prin această experiență. Proteza nu este un simplu produs, ci este un instrument medical ce trebuie să servească eficient pacientului, pentru a-i reda mobilitatea, dar și stilul de viață cu care a fost obișnuit înainte de amputare. De aceea, întreaga experiență de a alege prima proteză poate naște nesiguranță, anxietate și o mulțime de întrebări din partea pacientului. Echipa noastră vine astăzi cu o listă a celor mai frecvente 5 întrebări primite de la pacienți și răspunsurile lor.

 

     1.Cum funcționează o proteză?

Există mulți factori care pot determina eficiența unei proteze. Printre aceștia – nivelul amputației, abilitățile fizice și nevoile funcționale, astfel încât fiecare proteză este unică, la fel cum este fiecare pacient. Însă, majoritatea protezelor standard sunt alcătuite din componente convenționale atașate la o cupă, care se fixează peste membrul rezidual. Cupa protetică este dispozitivul care unește membrul (ciotul) rezidual de proteză, fiind o componentă personalizată pentru fiecare pacient în parte, în funcție de starea și forma membrului rezidual. Desigur, pe parcurs, aceasta va trebui înlocuită pentru că este partea din proteză care se uzează cel mai repede. Din fericire, procesul de înlocuire este unul relativ simplu, cupa poate fi înlocuită fără a fi nevoie de un set complet nou de componente, recomandarea fiind ca acest lucru să se facă după o perioadă de 2-4 ani de utilizare.

      2. Când pot începe să mă gândesc la protezare?

În general, procesul care include măsurătorile și montajele protetice pot începe la 4-8 săptămâni după operația de amputare, atunci când rana s-a vindecat complet și țesuturile nu mai sunt inflamate. Acest proces poate fi realizat cu ușurință prin exerciții ghidate de reabilitare. În această etapă, echipa dumneavoastră medicală va fi, de asemenea, preocupată de menținerea unei forme adecvate a membrului rezidual, care să permită protezarea  cu ușurință, precum și de creșterea forței musculare și a funcției generale. Efortul depus de pacient este unul mare, însă rezultatele depind foarte mult de acesta, așa că pacienților li se recomandă perseverență, speranță, optimist și acceptarea ajutorului persoanelor dragi din jurul lor.

     3. Voi putea face lucrurile pe care le făceam înainte?

Majoritatea persoanelor care își pierd un membru pot reveni la un stil de viață normal în câteva luni. Desigur, procesul de recuperare este unul diferit pentru fiecare pacient în parte și depinde mai ales de locația amputației, precum și de capacitatea fizică a pacientului. Chiar și atitudinea acestuia are un rol important în această etapă. O gândire pozitivă și plină de speranță este întotdeauna de preferat și va contribui la reluarea activităților într-un timp mai scurt. Cât de bine funcționează proteza depinde și de calitatea montării ei, pentru a fi cât mai confortabilă, dar este necesară și o îngrijire atentă din partea echipei medicale.

   4.Dacă proteza nu se potrivește?

Urmărirea pacientului atunci când folosește proteza este la fel de importantă ca și montarea inițială. De aceea, după montarea protezei sunt necesare mai multe vizite la protezist pentru ajustări, precum și urmarea unui program de recuperare cu un terapeut. Astfel, se pot rezolva probleme legate de posibile zone în care proteza pune mai multă presiune decât trebuie și vă ajută să recâștigați abilitățile necesare pentru a vă adapta la noul stil de viață. Comunicați sincer despre nevoile dvs.! Cu cât comunicarea este mai deschisă, cu atât șansele de a avea un grad de mobilitate ridicat sunt mai mari. Spuneți protezistului dacă proteza este incomodă, dacă o simțiți prea slăbită sau prea strânsă. Puneți întrebări despre orice nelămurire aveți, acum e momentul – ce restricții există, cum îngrijiți proteza, cum să reacționați în anumite situații. Întreaga echipă medicală este acolo pentru a vă ajuta să vă întoarceți la o viață normală, așa că orice chestiune inconfortabilă care vă împiedică fizic sau psihic să vă simțiți normal, trebuie discutată și rezolvată.

   5. Se poate defecta proteza?

Da, se pot întâmpla evenimente care să ducă la defectarea protezei sau a unor componente, fapt ce va necesita reparații sau înlocuiri, așa că e o idee bună să vă informați cu privire la garanții. Chiar dacă ați plecat mulțumiți din clinica de protezare, orice modificare ce apare pe parcurs și determină un disconfort sau durere, trebuie comunicat de urgență specialistului care s-a ocupat de caz. Amânarea unei discuții nu aduce niciun beneficiu, din contră, poate dăuna atât protezei, cât și membrului rezidual. Atunci când proteza nu se mai potrivește nevoilor unui pacient, acesta va pune presiune asupra altor mușchi, în special cei ai spatelui și umerilor, fapt care va afecta postura, dar și performanța dispozitivului și energia necesară pentru a-l folosi. Prevenirea este mult mai importantă, așa că luați măsuri din timp, la cea mai mică modificare sesizată, pentru a evita consecințe nedorite pe termen lung, care în unele cazuri vă pot împiedica să mai folosiți proteza pentru o perioadă.

De la primii pași cu noua proteză și pe tot parcursul vieții, este important să păstrați legătura cu tehnicianul ortoped și să apelați cu încredere la el pentru orice problemă întâmpinați. De aceea, alegerea centrului de protezare este un pas decisiv pentru a vă asigura că vă întoarceți la activitățile cu care erați obișnuiți. Însă cum faci cea mai bună alegere? Nu te limita la clinicile din zona ta geografică, chiar dacă distanța poate părea acum un impediment suficient de serios să o faci. Unele clinici  oferă consultanță gratuită la domiciliu și cazare gratuită pe durata protezării, limitând astfel deplasările care pot fi obositoare și costisitoare. Pacienții Theranova beneficiază de cazare gratuită pe perioada protezării/ ortezării în incinta Centrului Theranova. În plus, indiferent de întrebări, nelămuriri sau curiozități, echipa noastră stă la dispoziția pacienților pentru a le răspunde, având în componență terapeuți și tehnicieni ortopezi profesioniști, cu experiență vastă în domeniu, complet dedicați meseriei lor. Fiecare dintre ei se axează pe oferirea unor servicii excepționale pacienților și pe consolidarea constantă a cunoștințelor lor pentru ca drumul spre o viață normală, să treacă pe la Theranova.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email