Este important de cunoscut faptul că după amputație, până la protezare, pacientul trece printr-o perioadă intermediară în care bontul trebuie să se vindece și trebuie îngrijit cu atenție. Îngrijirea bontului, până la prima proteză se face cu ajutorul compresiei cu fașă elastică și a ciorapului de compresie pentru bont sau liner. Un lucru pe care pacienții care au suferit o amputație ar trebui să îl evite este formarea flexiei de bont. Soluția pentru această potențială problemă este mobilizarea bontului în toate direcțiile și nu se recomandă amplasarea unei pernuțe sub el sau deplasarea în cârje cu bontul în flexie în scopul de a-l proteja.
Prima proteză este recomandată după aproximativ 3 luni de la amputație, însă, acest lucru se poate realiza mai repede, chiar și după 1 lună sau 2 de la intervenție. Prima protezare depinde foarte mult de rapiditatea cu care se vindecă bontul, de dorința pacientului de a reveni la vechile activități sau de alte probleme de sănătate care trebuie tratate. Imediat după amputație, bontul este mai voluminos, însă circumferința acestuia va scădea ulterior, acest lucru realizându-se prin purtarea linerului, utilizarea protezei și exerciții de recuperare, ajungând să atingă un nivel stabil în aproximativ 3-4 ani.
De asemenea, este important ca până la prima protezare, pacientul să se deplaseze cu ajutorul cadrului sau al cârjelor, pentru a evita pierderea din masa musculară. În mod ideal, persoana care a suferit o amputație ar trebui să beneficieze de un program de recuperare medicală. Dacă acest lucru nu este posibil, pacientul poate efectua la domiciliu o serie de exerciții care îl pot ajuta să se mențină și să contribuie la recuperarea musculaturii.