Pregătirea pentru iarnă – 5 recomandări pentru persoanele care poartă proteză

Iarna este un anotimp care ne pune pe toți în dificultate. Nopțile lungi și reci, zăpada și frigul, toate sunt o provocare pentru oricine, dar mai ales pentru persoanele care poartă o proteză. În mod deosebit, cei amputați sub genunchi și persoanele mai în vârstă sunt mai vulnerabili în această perioadă, deoarece riscul de cădere este mai ridicat. Așa că ne-am gândit să venim cu un material util în lunile reci de iarnă care urmează, pentru ca toată lumea să se bucure din plin și să nu ne izolăm în casă. Din fericire, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă asigura că piciorul protetic funcționează chiar și în condiții meteorologice nefavorabile. Îngrijirea adecvată poate face diferența și ne poate menține în siguranță, indiferent de sezon.

Recomandări pentru vremea rece

  1. Alegeți cu grijă încălțămintea!

Așa cum mașina are nevoie de anvelope noi pentru mai multă aderență pe drumurile acoperite cu gheață, și încălțămintea trebuie adaptată în același mod. Tălpile din cauciuc sunt cea mai bună investiție și luați în calcul și cizmele speciale cu crampoane pentru o deplasarea mai ușoară. Mai ales pacienților care locuiesc în zone friguroase, unde iernile sunt cu multă zăpadă, le este recomandată căptușeala pentru proteză. Aceasta va izola proteza și va menține căldura, dar în plus, oferă și o mai bună mobilitate. Zăpada sau terenul denivelat sunt provocări pentru persoanele care poartă proteză, așa că cel mai bine ar fi să le evitați și să alegeți zonele deszăpezite cum sunt trotuarele.

Un alt sfat practic este să alegeți cizme care sunt cu cel puțin jumătate de măsură mai mari decât purtați în mod normal, care să vă ofere spațiul necesar pentru a adăuga extra protecție în jurul protezei. Spațiul suplimentar permite adăugarea de căptușeală pentru a compensa diferența de înălțime dintre membrul protetic și cel biologic sau o altă pereche de șosete pentru mai multă căldură.

  1. Alegeți îmbrăcăminte călduroasă și confortabilă!

Vântul, temperaturile scăzute și umiditatea pot crea disconfort și pot îngreuna mersul cu o proteză, însă sunt de vină și pentru instalarea durerii. De aceea, se impun luarea unor măsuri de precauție. Pentru a putea purta proteza chiar și în condiții de frig, este esențial să vă mențineți corpul cald și izolat prin purtarea mai multor straturi de haine, a materialelor călduroase cum este lâna și alegerea de îmbrăcăminte impermeabilă, utilă în caz de intemperii. Expunerea la frig poate provoca dureri și chiar agrava bolile, așa că pacienții sunt absolut obligați să se îmbrace adecvat. De asemenea, atunci când corpul este menținut la temperaturi normale se va reduce și rigiditatea din celelalte părți ale corpului, ceea ce va ușura deplasarea.

  1. Fiți atenți la mers!

Pentru evitarea accidentărilor, foarte importantă este adoptarea unui ritm lent de mers, mai ales prin zăpadă și gheață. Există pericolul de a cădea, așa că nu încercați să vă grăbiți pe o astfel de vreme, ci mai degrabă înaintați încet și constant. O altă opțiune pentru persoanele amputate este să folosească un premergător, un baston sau o pereche de cârje atunci când pășesc pe suprafețe alunecoase. Un premergător cu sistem de prindere pe partea inferioară a acestuia este cea mai bună modalitate de a minimiza riscul de alunecare. Un alt motiv pentru a folosi un premergător este că va preveni durerile articulare.

De reținut este și că există mai multe tipuri de zăpadă și fiecare poate afecta mersul în mod diferit. Spre exemplu, pe zăpadă alunecoasă și bătătorită, este necesară distribuirea cu grijă a greutății între călcâi și deget și păstrarea unei baze solide pentru menținerea echilibrului. Dacă avem de-a face cu zăpadă adâncă, ridicați-vă piciorul pentru fiecare pas pe care îl faceți pentru a evita o căzătură. E bine să nu aveți încredere nici în suprafețele tratate. Chiar și o zonă care pare sigură poate fi un pericol pentru persoanele amputate pentru că vă poate dezechilibra.

  1. Alegeți soluțiile moderne!

Ultimii ani au adus numeroase progrese în tehnologia pentru protezele ortopedice, asta pentru ca pacienții să se simtă confortabil în toate condițiile, în special iarna. Există acum chiar și proteze cu reglare a căldurii și glezne bionice care se îndoaie. Noile tehnologii destinate persoanelor amputate, le fac viața mai ușoară și le asigură un grad de mobilitate sporit, chiar și în sezonul rece. Informați-vă despre ce soluții moderne există în prezent și faceți alegeri înțelepte pentru confortul dumneavoastră.

  1. Ce să faceți în caz de căzătură?

Evident, oricât de prevăzători am încerca să fim, există și situații neplăcute, care se pot întâmpla și putem să cădem. În cazul în care e vorba doar de o răsturnare ușoară și vă puteți mișca în continuare fără durere, întoarceți-vă pe burtă și folosiți mâinile sau antebrațele pentru a vă susține. Dacă sunteți amputat unilateral la membrul inferior, folosiți-vă întregul picior pentru a vă echilibra și a vă ridica. Dacă sunteți amputat bilateral, echilibrați-vă în genunchi și ridicați-vă într-o poziție în picioare. Foarte important este să nu intrați în panică, să executați mișcări doar dacă nu simțiți durere și să cereți ajutor fără reținere!

În cele din urmă, aveți grijă la timpul petrecut în frig. Frigul extrem este deosebit de periculos pentru persoanele în vârstă, care simt mai puțin schimbările de temperatură și al căror metabolism mai lent creează adesea mai puțină căldură corporală. Monitorizați condițiile meteo pentru a ști la ce să vă așteptați atunci când ieșiți din casă și luați-vă suficient timp pentru a nu vă grăbi. Cereți unui apropiat să vă însoțească până la destinație și luați în calcul variantele de transport în comun pentru a evita mersul pe jos dacă acesta nu este necesar. Siguranța este pe primul loc, nu uitați!

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email