Înotul în cazul persoanelor cu amputații – beneficii și sfaturi

Înotul este una dintre cele mai bune și complete forme de exerciții fizice, pentru că implică absolut toate grupele musculare din corp. De asemenea este și o activitate cardiovasculară bună, care antrenează grupurile musculare majore ale extremităților superioare și inferioare, dar este și benefică pentru sănătatea dumneavoastră generală. Dacă ați suferit o amputare totală sau parțială a unui membru, este posibil să aveți unele îngrijorări cu privire la capacitatea de a practica activități acvatice, dar specialiștii spun că nu trebuie să vă faceți griji. Înotul este o activitate în general sigură și nu este traumatizantă pentru membrul rezidual, deoarece apa are capacitatea de a susține greutatea corpului. Din acest motiv, nu ar trebui să simțiți nicio formă de forță de impact asupra membrului rezidual.

Înotul ca și procedură de recuperare

Unele centre de recreere oferă un program special de înot pentru persoanele cu dizabilități fizice, inclusiv pentru persoanele amputate. Acesta este un bun început, mai ales dacă nu ați înotat în mod regulat înainte de amputare, pentru că un astfel de program vă poate învăța tehnici de înot adaptate și sfaturi despre cum să intrați și să ieșiți în siguranță din piscină.

Protezele obișnuite nu sunt potrivite pentru activitățile în apă, cum ar fi înotul, deoarece anumite accesorii, componente și piese metalice precum șuruburile se pot distruge sub apă. Pentru cei fără proteză impermeabilă, cel mai bun mod de a petrece timpul în apă este fără membrul protetic. Un amputat se poate bucura de înot fără proteză, atâta timp cât se asigură că nu există răni deschise care se pot infecta. De aceea cea mai bună ideea este să evitați să vă expuneți proteza la apă, deoarece apa o poate rugini și poate deteriora componentele mecanice sensibile. Mai mult, înotul fără proteză are și beneficii suplimentare, cum ar fi reducerea presiunii asupra pielii, mușchilor și articulațiilor.

Pentru unele persoane amputate, activitățile în apă sunt cea mai importantă parte a reabilitării și recuperării lor. O piscină cu apă caldă poate oferi și calmarea durerii fizice, dar și un sentiment de echilibru. Poate oferi șansa de a face mișcare liber, fără povara membrelor protetice și poate aduce oamenii împreună pentru a asigura interacțiune socială semnificativă. Aceste beneficii au fost remarcate de kinetoterapeuții care folosesc înotul în programele lor și au văzut rezultate uimitoare de la pacienții cu dizabilități – în special cei cu amputații. Când un amputat alunecă pentru prima dată în apă după o amputare, poate experimenta apa în moduri complet noi și satisfăcătoare.

Beneficiile înotului pentru amputați

O oră de înot poate arde 400 – 500 de calorii, astfel că este o activitate potrivită și pentru menținerea unei greutăți normale. Pe lângă întărirea sistemului cardiovascular, sesiunile regulate de înot pot ajuta și la îmbunătățirea flexibilității, a forței musculare, la ameliorarea presiunii, la îmbunătățirea funcțiilor circulatorii și la ameliorarea durerilor articulare. Suficient de multe beneficii pentru a fi luată în calcul ca și metodă de recuperare fizică.

Sistemul circulator. După ce rănile pacientului s-au vindecat, amputații pot face antrenamente cardiovasculare intense în apă care pun organismul în mișcare, îmbunătățesc circulația sanguină și reglează tensiunea arterială.

Sistemul pulmonar. Presiunea apei ajută la îmbunătățirea funcției respiratorii fără a suprasolicita organismul. De asemenea, apa permite pacientului să își mențină poziția verticală fără a suporta greutatea pe membrul rezidual, ceea ce este important pentru îmbunătățirea funcției pulmonare.

Sănătatea mușchilor și a oaselor. Creșterea forței înainte de antrenamentul protetic va ajuta persoana amputată să treacă la activități pe uscat. Activitățile de antrenare a mersului pot fi inițiate în bazin înainte de a le exersa pe uscat. Pacienții pot obține o gamă mai variată de mișcări ale articulațiilor genunchiului și șoldului, care se pot rigidiza după perioade prelungite de timp stând într-un scaun cu rotile.

Sistemul nervos central și periferic. Apa caldă relaxează corpul, permițând pacienților să se îndepărteze de factorii de stres din viața de zi cu zi. Pentru persoanele amputate cu dureri semnificative, terapia acvatică este adesea mai suportabilă decât terapia pe uscat. Apa caldă scade percepția durerii, permițând persoanelor amputate să efectueze mai multe exerciții în apă cu mai puțină durere decât exercițiile echivalente pe uscat.

Beneficii mentale. Petrecerea timpului în apă duce la o schimbare a dispoziției. Capacitatea persoanei amputate de a se mișca mai liber în apă și de a participa la aceleași activități ca și alți pacienți le dă un sentiment de normalitate și îmbunătățește și starea de spirit.

Pentru persoana amputată pentru care este confortabil să meargă la o piscină publică, precauția și grija suplimentară sunt întotdeauna recomandate. Alunecările și căderile se întâmplă mai ușor și chiar dacă vă simțiți confortabil în apă, înotați întotdeauna cu un salvamar în preajmă!

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email