Îngrijirea pielii pentru persoanele cu amputații – 3 recomandări utile zi de zi

Persoanele care poartă o proteză se confruntă cu numeroase provocări – de la sănătatea mentală, la cea fizică și la imaginea pe care o au cu privire la propriul corp, sunt multe aspectele de care trebuie să țină cont. Și nu doar proteza necesită adaptarea stilului de viață și îngrijire specială, ci și membrul rezidual. În general, acești pacienți prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta boli de piele la nivelul membrele reziduale, așa că pe lângă protezist și medicii implicați, se impune și consultarea unui dermatolog. Știința a avansat mult, iar astăzi există terapii și tratamente preventive cu succese reale pentru cei mai mulți dintre pacienți.

Stabilirea unei rutine de igienă

În general, persoanele cu amputații la nivelul picioarelor sunt afectate în mod disproporționat de bolile de piele din cauza forțelor mecanice exercitate asupra membrelor, în timp ce pacienții cu amputații ale membrelor superioare dezvoltă și afecțiuni dermatologice secundare purtării protezelor.

S-a demonstrat că educația adecvată cu privire la auto îngrijire scade numărul de probleme ale pielii și crește calitatea vieții pentru persoanele amputate. De aceea, primul pas și cel mai important de altfel în prevenirea bolilor dermatologice este educarea pacienților cu privire la tehnicile de igienă adecvate atât pentru membrele reziduale, cât și pentru proteze. Tot în această etapă se va discuta și despre semnele și simptomele comune ale bolilor de piele, pentru a fi recunoscute în fază incipientă și a se lua măsurile necesare combaterii evoluției lor.

Pielea membrului rezidual trebuie curățată în fiecare zi, înainte de culcare, cu un produs care nu usucă, de preferință fără parfum sau antibacterian. E bine să se evite igienizarea membrului rezidual dimineața, deoarece pielea umedă se poate umfla în interiorul manșonului, provocând disconfort. Rețineți să nu folosiți apă prea fierbinte sau prea rece, deoarece temperaturile extreme pot irita pielea sensibilă și asigurați-vă că ați clătit toate urmele de săpun cu apă curată și caldă. O peliculă de săpun rămasă pe piele este suficientă pentru a face probleme mai târziu, așa că membrul trebuie curățat, clătit și uscat cu multă atenție.

Apelarea la un dermatolog

De multe ori, pacientul care remarcă anumite probleme sau iritații la nivelul pielii, tinde să le ignore, însă este întotdeauna recomandat să apelăm la un consult de specialitate. Dermatologul este cel mai în măsură pentru a diagnostica bolile de piele care rezultă din purtarea protezelor și are experiența necesară în a prescrie tratamente pentru gestionarea pe termen scurt și pe termen lung a bolilor de piele la membrele reziduale. De asemenea, dermatologul poate oferi tratamente profilactice pentru a reduce transpirația și creșterea părului, aspecte care pot preveni potențialele infecții și deteriorarea ulterioară a pielii.

Este important să vă verificați zilnic membrul rezidual pentru orice semne de rănire, umflare sau presiune crescută. Orice iritații sau modificări ale pielii ar trebui luate în considerare, dacă nu se estompează după 15 minute din momentul în care este scoasă proteza. Utilizați o oglindă pentru a verifica partea din spate a bontului sau cereți asta unei persoane dragi.

Cereți ajutor medical în următoarele situații:

– Membrul rezidual este umflat și sensibil

– Membrul rezidual se simte neobișnuit de rece sau de fierbinte

– Proteza nu se potrivește corect – este fie prea strânsă, fie prea lejeră

 

Adoptarea unui stil de viață sănătos

A avea grijă de sănătate în general, are efect inclusiv asupra menținerii unei pieli sănătoase. Ca și restul corpului, pielea are nevoie de apă pentru a se menține hidratată și pentru a elimina impuritățile și toxinele acumulate, așa că e recomandat să bem apă în cantitate suficientă, zi de zi. Menținerea unei greutăți corporale stabile printr-o alimentație sănătoasă și echilibrată este cea mai bună modalitate de a vă asigura că proteza dumneavoastră rămâne potrivită nevoilor și nu afectează membrul rezidual.

Loțiunile protetice și cremele hidratante se vor aplica seara sau în alt moment când nu purtați proteza și se vor evita loțiunile pe bază de vaselină sau petrol care degradează anumite tipuri de căptușeli. Întrebați protezistul înainte de a adăuga orice loțiune sau produs hidratant în rutina de îngrijire a pielii.

În concluzie, mare atenție la orice semn de iritare a pielii, cum ar fi vezicule sau pete roșii care nu se estompează în scurt timp. Raportați orice lucru neobișnuit protezistului cât mai repede, pentru a putea trata problema în timp util. Ignorarea unei mici probleme poate duce chiar la imposibilitatea de a mai purta proteza câtă vreme așteptați să se vindece locul, ceea ce cu siguranță îngregunează activitățile de zi cu zi. De cele mai multe ori, afecțiunile pot fi tratate simplu și rapid, așa că nu vă asumați niciun risc inutil și consultați un medic.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email