Evitarea riscului de amputație – cum gestionezi o circulație deficitară

Amputarea este o decizie medicală extremă, pe care medicii o iau după ce au încercat orice altă formă de tratament. Până la acest moment, e bine de știut că și pacienții au un cuvânt de spus și pot într-o oarecare măsură să prevină acest lucru. Sigur, odată ce răul este făcut, lucrurile se complică, însă există anumite semne care pot prevesti expunerea la riscul de amputare și la care pacienții trebuie să fie foarte atenți pentru a le putea semnala unui medic, în cel mai scurt timp posibil. O bună informare este de folos, pentru a cunoaște și cauzele care pot determina un specialist să ia decizia de amputare și a le evita pe cât posibil.

Cauzele amputării pe scurt

Există două categorii de amputații: amputații traumatice și netraumatice. Principala diferență între amputația traumatică și cea netraumatică este cauza care a dus la necesitatea unei amputații. Amputațiile traumatice sunt cauzate de leziuni care distrug vasele de sânge – de obicei în urma unor accidente auto, răni prin împușcătură sau echipamente mecanice. În cazul amputațiilor netraumatice factorul determinant este afectarea fluxului sangvin.

Pierderea unui membru poate avea numeroase cauze, dar unul dintre cele mai frecvente motive este o circulație deficitară, care în timp poate duce la boala arterelor periferice. Mai mult, statisticile ne spun că nu mai puțin de jumătate din amputații au loc din această cauză. Această afecțiune este periculoasă pentru că întărește arterele, astfel că fluxul sangvin va fi restricționat, fapt ce duce la complicații mai grave. Fără un flux sangvin normal, celulele membrelor sunt private de oxigen, iar țesutul defavorizat începe să moară, moment în care se poate instala infecția. Alte cauze care determină necesitatea amputării unui membru sunt:

  • Leziunile grave sau traumatismele în urma unor accidente
  • Tumora canceroasă
  • Infecţii
  • Îngroșarea țesutului nervos
  • Diabetul
  • Degerăturile

Semne ale riscului de amputare

Se estimează că 65% dintre amputații s-ar putea preveni printr-o detectare precoce și un tratament rapid pentru conservarea membrelor, de aceea este esențial să se urmărească semnele care o pot anunța,  în cazul în care pacientul suferă de o afecțiune cu risc crescut.

Aceste semne sunt:

  1. Durere de mare intensitate la nivelul membrelor, precum și amorțeală continuă atunci când membrul nu este mișcat
  2. Răni persistente care nu se pot vindeca sau care se vindecă foarte lent
  3. Piele lucioasă, netedă sau uscată a membrului
  4. Îngroșarea unghiilor de la picioare sau a unghiilor de la mâini
  5. Absența pulsului la nivelul membrului sau un puls slăbit
  6. O infecție la nivelul membrului care nu răspunde la antibiotice
  7. Cangrenele cauzate de proasta circulație a sângelui

În multe cazuri, amputarea este cauzată de diabet, însă tot din cauza faptului că boala determină o circulație periferică deficitară. Printre semnele care îi pot alerta pe pacienții diabetici, amintim: prezența unor umflături sau vezicule la nivelul membrelor, răni deschise, durerea sau dimpotrivă, lipsa durerii din cauza simțului afectat, infecțiile. Orice semn vizibil care persistă pentru mai mult de o săptămână trebuie semnalat de urgență medicului specialist.

Cum recunoști o circulație deficitară

Circulația deficitară este declanșată atunci când ceva interferează cu sistemul circulator complex, care furnizează sânge, oxigen și nutrienți întregului organism. Când inima, venele, arterele, capilarele și alte vase de sânge sunt sănătoase, ele pot oferi celulelor tot ce au nevoie într-un mod eficient. Este un ciclu continuu prin care este adus oxigen la celule și sunt îndepărtate resturile și toxinele din organism.

Cea mai mare problemă a circulației este deci că celulele nu primesc suficient oxigen pe cât au nevoie. Când celulele nu au oxigen, ele nu pot funcționa bine. Persoanele care au peste 40 de ani, sunt supraponderale, au diabet și nu fac multă mișcare sunt mai susceptibile la a avea o circulație proastă. Astfel, calea spre a evita o amputație cauzată de proasta circulație a sângelui, este să o evităm prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase:

  • renunțarea la fumat
  • menținerea presiunii arteriale la un nivel optim
  • menținerea colesterolulul în limite normale
  • menținerea unei greutăți normale

Tratamentul problemelor circulatorii va depinde de cauză. Unele opțiuni includ:

  • folosirea unor șosete compresive pentru picioare dureroase și umflate
  • un program de exerciții fizice pentru a crește circulația sangvină
  • administrarea de insulină sau modificări ale stilului de viață pentru buna gestionare a diabetului
  • chirurgie venoasă cu laser sau endoscopică pentru vene varicoase
  • administrarea de medicamente, cum ar fi medicamentele pentru dizolvarea cheagurilor

Desigur, toate aceste tratamente se prescriu de către medicul de specialitate, în baza unui diagnostic oficial și nu a presupunerilor pacienților. Ceea ce este însă de reținut este că alegerile pe care le facem zi de zi pot avea un impact mai mare decât ne-am putea imagina, pe termen lung. Un stil de viață dezorganizat, bazat pe obiceiuri nocive, sedentarism și mâncare nesănătoasă poate cauza într-un final probleme de sănătate extrem de grave, printre care și necesitatea de a amputa un membru.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email