Durerea la nivelul membrului rezidual – cauze și tratament

Durerea reziduală a membrelor, uneori numită durere de ciot, este un tip de durere resimțită la nivelul membrului care rămâne după o amputare. Peste 70% dintre persoanele amputate au dureri post-amputare la nivelul membrului rezidual. Durerea poate apărea la scurt timp după intervenția chirurgicală, cel mai frecvent în prima săptămână, dar poate dura și după ce procesul de vindecare s-a finalizat. Acest lucru le afectează pacienților mobilitatea, calitatea vieții și poate împiedica semnificativ procesul de reabilitare. Durerea trebuie evaluată și tratată cu prioritate, neapărat de un specialist, primul pas fiind identificarea cauzei care a declanșat-o.

Cauzele durerii reziduale

Durerea reziduală la nivelul membrelor nu este una severă, majoritatea pacienților descriind-o mai degrabă prin senzații de:

  • Presare
  • Trepidare
  • Arsură
  • Strângere
  • Junghiuri

La unii oameni, pot apărea și mișcări necontrolate, mai mult sau puțin sesizabile.

Durerea reziduală la nivelul membrelor este diferită de durerea fantomă, care este cea asociată cu membrul amputat, însă cele două apar de multe ori împreună. Cercetările arată că mai mult de jumătate dintre persoanele care au experimentat durerea fantomă au și dureri reziduale la nivelul membrelor.

Durerea reziduală la nivelul membrelor poate fi cauzată de mai mulți factori:

– Probleme ale oaselor sau ale țesuturilor moi

– Infecţii

– Circulație deficitară la nivelul membrului

– O tumoare

– Probleme legate de montarea sau utilizarea necorespunzătoare a unei proteze

– Dureri chirurgicale post-operatorii

– Puncte de presiune cu sau fără deteriorarea pielii

– Pinteni osoși

– Ischemia membrelor

– Sindromul de durere regională complexă

Tratamentul durerii reziduale

Indiferent de cauza durerii reziduale la nivelul membrelor, următoarele metode vă pot ajuta să vă gestionați durerea și să vă desfășurați mai ușor procesul de reabilitare.

 

  • Începeți exercițiile fizice de îndată ce chirurgul vă permite acest lucru. Chiar și activitațile simple precum statul în picioare, mersul pe jos sau întinderea mușchilor nu numai că vă îmbunătățesc sănătatea generală, dar reduc și durerea.
  • Membrul rezidual poate fi desensibilizat urmând instrucțiunile terapeutului prin tehnici precum masajul sau împachetările terapeutice.
  • Colaborați cu un protezist pentru a menține alinierea corectă a protezei și pentru a alege componentele protetice adecvate nevoilor dumneavoastră.
  • Urmărirea simptomelor și a evoluției lor este deosebit de importantă, la fel și împărtășirea lor cu echipa de asistență medicală pentru a găsi tratamentele potrivite
  • Relaxarea, pe primul loc – stările de tensiune și stresul măresc senzația de durere și întârzie procesul de vindecare. Se estimează că jumătate din durere poate fi ameliorată doar prin simpla inducere a unei stări de relaxare și confort. De mare ajutor sunt și menținerea optimismului și socializarea cu cei dragi.

Cheia pentru gestionarea simptomelor durerii care au legătură cu o afecțiune preexistentă, cum ar fi diabetul, este să vă asigurați că afecțiunea este gestionată cât mai bine posibil. Pentru pacienții cu diabet, menținerea uni nivel scăzut al glicemiei este esențială, iar dacă aveți circulație deficitară, urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră pentru dietă, exerciții fizice și medicamente. Sănătate!

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email