Dieta alimentară în cazul persoanelor amputate

Un stil de viață sănătos, bazat pe mișcare fizică regulată, o dietă alimentară echilibrată, hidratare sau odihnă corespunzătoare sunt recomandări care se pot aplica în cazul oricărei persoane, sănătoase sau nu. În cazul persoanelor amputate, aceasta devine mai mult decât o recomandare, o necesitate, mai ales din cauza activității fizice mai reduse a pacienților, scopul fiind diminuarea riscului de a dezvolta obezitate. Obezitatea vine la pachet cu numeroase predispoziții către alte boli, precum hipertensiunea, creșterea colesterolului, diabet, atac vascular, artrită sau afecțiuni ale vezicii biliare. Din această cauză, vom trece în revistă 5 dintre cele mai comune probleme legate de alimentație cu care se confruntă pacienții amputați, dar și soluțiile prin care pot fi diminuate sau rezolvate.

1. Creșterea în greutate

\"\"

O problemă extrem de comună printre persoanele amputate este legată de creșterea în greutate. Printre motive, se numără reducerea activității fizice, stările depresive asociate cu un eveniment atât de radical, efectele secundare ale unor medicamente și per total schimbarea stilului de viață, ceea ce poate duce la dificultăți în cumpărarea sau prepararea mâncării. O creștere a greutății corporale are efecte negative și asupra presiunii puse pe proteză sau a potrivirii ei, ceea ce poate îngreuna capacitatea de a face exerciții fizice. Cheia stă în adaptarea la noul stil de viață, deoarece corpul probabil va avea nevoie de mai puține calorii pentru a funcționa decât avea înainte de amputare. Concret, printre schimbările necesare se numără:

  • Reducerea porțiilor consumate la fiecare masă
  • Reducerea numărului de gustări dintre mese sau eliminarea lor completă
  • Eliminarea pe cât posibil din dietă a alimentelor procesate
  • Includerea fructelor și legumelor proaspete în mesele zilnice

La fel de important este să analizăm și cauza pentru care mâncăm mai mult, pentru că în multe cazuri mâncatul poate fi văzut ca un refugiu împotriva stresului sau a durerii resimțite. În aceste momente, recomandarea ar fi ca pacientul să încerce o activitate care să nu-l afecteze și pe alte planuri cum ar fi să ia o gură de aer proaspăt, să discute cu un prieten apropiat sau să vizioneze un film. De asemenea, acordați o atenție sporită și nivelului de hidratare, pentru că în multe cazuri setea poate fi confundată ușor cu foamea.

2.Numărul de calorii necesare

\"\"

Activitatea fizică diminuată necesită un număr mai mic de calorii decât înainte, fiind necesară echilibrarea lor și în funcție de etapa din procesul de recuperare în care se află pacientul, dar și de fiecare individ în parte. De aceea, ar fi o idee bună să lăsăm un specialist să se ocupe de determinarea numărului de calorii necesare, plecând de la obiectivele pacientului. Pentru monitorizarea caloriilor consumate, există în prezent numeroase aplicații pentru telefoanele inteligente care pot face acest lucru prin introducerea alimentelor consumate de-a lungul zilei.

3. Lista alimentelor recomandate

\"\"

Nutriția recomandată în cazul pacienților amputați este asemănătoare cu a unor adevărați luptători, fiind esențială pentru starea generală de sănătate, dar și pentru înlesnirea procesului de recuperare. Toate detaliile trebuie stabilite cu multă atenție: porțiile, tipurile de mâncare sau combinațiile de alimente, de aceea este recomandată părerea unui nutriționist. O regulă simplu de reținut, foarte des promovată atunci când suntem în căutarea sfaturilor de alimentație sănătoasă este următoarea: atunci când ne porționăm mâncarea, jumătate din farfurie ar trebui să conțină fructe și legume, un sfert de farfurie proteină din carne slabă, iar celălalt sfert să fie format din cereale bogate în fibre sau cereale integrale. Mai jos, am realizat o listă cu câteva idei considerate super-alimente pentru persoanele amputate:

  • Peștele
  • Avocado
  • Nuci și semințe
  • Produse lactate fermentate
  • Spanac
  • Portocale și ananas
  • Ardei gras
  • Conopidă și varză
  • Ciuperci
  • Roșii
  • Fasole neagră și soia
  • Ciocolată neagră

4. Prepararea mâncării

\"\"

Gătitul nu este o îndeletnicire la care să se priceapă toată lumea sau să fie pe placul tuturor. Mai ales atunci când vorbim de pacienți cu amputații, această activitate poate deveni și mai problematică din cauza restricțiilor fizice, a timpului limitat de programările medicale sau a depresiei, dar există rezolvări pentru a facilita accesul la mâncare sănătoasă. Totul stă în planificarea listelor de cumpărături, respectiv a meselor pe zile. În acest fel, tentația de a consuma fast food va fi eliminată. Prin congelarea fructelor sau a legumelor sau optarea pentru conserve, alimentele sunt păstrate proaspete pentru mai mult timp. De asemenea atunci când gătim, recomandat ar fi să porționăm mâncarea și să o păstrăm la frigider, astfel încât lipsa timpului sau a dispoziției să nu afecteze calitatea a ceea ce mâncăm. Specialiștii sunt de părere că lipsa timpului și a organizării sunt principalii dușmani ai mâncatului sănătos.

5. Probleme de sănătate dezvoltate pe termen lung

\"\"

Așa cum am mai menționat, creșterea în greutate este des întâlnită în cazul multor persoane amputate, iar riscul de a dezvolta și alte afecțiuni asociate, crește odată cu vârsta. Din această cauză, obiceiurile alimentare sănătoase trebuie să devină un stil de viață cât mai devreme pentru a păstra greutatea corporală în limitele normale, fapt ce evident include dietă alimentară și exerciții fizice. Focusul principal trebuie pus pe calitatea alimentelor, cu atât mai mult cu cât compușii din anumite produse alimentare procesate pot avea un efect nedorit în combinație cu medicamentele administrate. În unele cazuri, este de preferat să se ceară părerea medicului cu privire la consumul anumitor alimente tocmai pentru a evita aceste situații.

Viața persoanelor amputate poate merge înainte cu voință și organizare. Principala grijă este în mod evident orientată către păstrarea stării de sănătate, un rol decisiv avându-l nutriția. Secretul stă în alegerea unor alimente cât mai naturale, fructe, legume, carne slabă, adaptarea porțiilor și a numărului de calorii consumate la noul nivel de activitate fizică și evitarea consumului excesiv de zahăr, sare sau fast food. În cazul în care lucrurile devin prea complicate, este recomandată apelarea la un nutriționist care să realizeze un meniu zilnic pentru pacient.  

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email