Despre nevoia de a înlocui proteza

Nevoile noastre se schimbă de-a lungul vieții, deoarece apar modificări ale corpului sau ale stilului de viață care impun o adaptare permanentă la ele. La fel se întâmplă și în cazul persoanelor cu amputații. Chiar dacă proteza corespunde acestor nevoi la început, există numeroase cauze pentru care va fi necesară schimbarea ei, astfel încât calitatea vieții să nu aibă de suferit. Creșterea sau scăderea în greutate determină modificarea corpului, însă proteza nefiind un organism viu va rămâne la fel, astfel că va trebui adaptată noilor condiții. La fel se întâmplă și în cazul copiilor care cresc și devin adolescenți, modificându-li-se atât greutatea, cât și înălțimea.

Cum știi că e posibil să fie nevoie de înlocuirea protezei?

\"\"

Până la evaluarea specialistului, care este obligatorie pentru a determina această nevoie, există câteva simptome care pot avertiza pacientul cu privire la faptul că proteza pe care o poartă nu mai corespunde nevoilor și ar trebui să fie înlocuită:

  • Durerea resimțită
  • Senzația de disconfort
  • Sunetele neobișnuite
  • Mișcările neobișnuite ale unor componente ale protezei
  • Răsucirea întregii proteze pe bont
  • Dificultatea în punerea protezei
  • Uzura vizibilă
  • Bătături, bășici sau răni pe bont
  • Mersul îngreunat sau clătinat exagerat
  • Diferențe în lungime
  • Orice alte situații care afectează calitatea vieții pacientului

Există însă și modificări care nu țin de uzura protezei, ci de alte aspecte sau de pacientul însuși și de schimbările din viața sa precum: greutatea pacientului care nu mai corespunde standardelor componentelor protezei, modificarea stilului de viață printr-o activitate fizică mai intensă care necesită un altfel de proteză, nevoia de a înlocui o componentă a protezei care însă nu va fi compatibilă cu restul componentelor.

Informații utilie în cazul necesității înlocuirii protezei

\"\"

Chiar dacă pacientul a trecut deja prin procesul de a găsi o proteză potrivită și a cules datele de care are nevoie, și înlocuirea protezei necesită o etapă de informare pentru ca decizia pe care o luăm să fie cea corectă:

  • Subvenția pentru înlocuirea componentelor: la fiecare 4 ani beneficiați de o subvenționare cu aprobare de la CAS pentru a vă înlocui componentele uzate sau chiar întregul produs. În cazul persoanelor care suferă de diabet, subvențiile acordate sunt mai mari.
  • Nivelul de activitate: pacientul poate fi încadrat în 4 nivele de activitate în funcție de intensitatea efortului fizic pe care îl depune zi de zi, fiind un aspect foarte important pentru alegerea corectă a dispozitivului protetic, astfel încât să facă față nevoilor fiecăruia.
  • Verificarea periodică: chiar dacă nu există nicio modificare importantă, pacientul trebuie să păstreze legătura cu tehnicianul care a realizat proteza, aproximativ o dată la 3 luni. Theranova încurajează în fiecare moment păstrarea unei relații pacient-tehnician pe perioada întregii vieți și promovează beneficiile pe care o legătură pe termen lung le va avea.

O proteză potrivită va face diferența și va contribui la calitatea vieții. Atunci când această funcționează bine și este adaptată stilului de viață al pacientului vă va ajuta să vă recâștigați independența și să vă atingeți obiectivele. Deoarece o proteză este un dispozitiv artificial, în timp, s-ar putea să fie nevoie să o înlocuiți, acest lucru fiind cât se poate de normal, de aceea nu este un motiv de panică atunci când simțiți că vechea proteză vă crează probleme.  O proteză nepotrivită va aduce atât neplăceri de ordin fizic, cât și limitatea pacientului în ceea ce privește libertatea de mișcare, fapt ce poate duce la obezitate, diabet, depresie și anxietate. Printr-o informare corectă, oricine poate evita aceste situații nedorite și își poate asigura confortul necesar.

Theranova oferă gratuit o verificare a protezei pentru a determina dacă este necesară înlocuirea ei sau dacă mai corespunde pacientului și activităților lui. Verificarea se poate face fie în centrele noastre, fie la domiciului pacientului. Puteți programa o astfel de consultație aici.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email