Cum contribuie kinetoterapia în procesul de recuperare

Kinetoterapia sau gimnastica medicală este o formă de terapie prin mișcare ce folosește programe specifice de recuperare. Scopul ei principal este reabilitatea funcțiilor motrice diminuate sau creșterea funcționalităților pentru ca individul să își recapete activitatea de mișcare normală și astfel, treptat și calitatea vieții. Programele care compun terapia sunt adaptate de la un pacient la altul, în funcție de anumiți factori, precum: vârsta, constituția, stadiul bolii sau alte afecțiuni de sănătate, precum și gradul de sedentarism.

Prin ședințe de kinetoterapie regulate, pacienții vor simți beneficii considerabile în ceea ce privește refacerea mobilității și a echilibrului, creșterea forței, dar și reducerea durerilor, precum și o stare generală mai bună, de relaxare, atât fizică, cât și mentală. Printre cele mai importante dintre aceste beneficii, general valabile, ale kinetoterapiei se numără următoarele:

  • Menținerea unei condiții fizice bune, dar și o stare generală vizibil îmbunătățită;
  • O mai bună mobilitate a articulațiilor;
  • Un risc mai scăzut de accidentare, dar și o recuperare mai rapidă în urma posibilelor accidente;
  • Flexibilitate mai bună;
  • Un tonus muscular mai bun;
  • Creșterea forței musculare;
  • Tratarea tulburărilor de echilibru și coordonare a mișcărilor;
  • Recuperare în caz de osteoporoză sau artrită.

\"\"

În cazul persoanelor care au suferit amputații, rolul kinetoterapiei se îndreaptă spre pregătirea lor pentru mersul cu proteză, dar și spre îngrijirea și folosirea protezei. Antrenamentul mersului cu proteză poate fi una dintre cele mai frustrante etape ale procesului de recuperare, dar și cea care totodată aduce cele mai mari satisfacții. Terapeutul se va ocupa mai apoi și de coordonarea unor activități fizice mai complexe, în afara mersului obișnuit pentru ca pacientul să se întoarcă la viața normală de dinainte de operație într-un timp cât mai scurt cu putință.

Tipuri de exerciții de kinetoterapie

Sesiunile de reabilitare prin kinetoterapie includ o serie de exerciții de gimnastică ce pot fi clasificate în funcție de scopul lor, cum ar fi:

  1. Prevenirea redorilor – redoarea se referă la blocarea articulațiilor, fapt ce face ca mișcările să fie îngreunate, de aceea sunt recomandate exerciții de întărire a musculaturii.
  2. Exerciții de tonifiere a membrului sănătos – după operația de protezare, membrul sănătos are de asemenea de suferit din cauza tendinței pacientului de a se sprijini mai mult în el, fapt ce pune o presiune mai mare asupra lui. Din acest motiv, sunt necesare exerciții de creștere a forței musculare acestui membru.
  3. Exerciții de tonifiere a membrului rezidual – adaptate în funcție de grupa musculară din care face parte.
  4. Exerciții pentru creșterea echilibrului.

Etapele procesului

Alegerea unui specialist în kinetoterapie nu este întotdeauna o sarcină ușoară, de aceea recomandarea este să se apeleze la specialiști care au experiență în lucrul cu persoane care au suferit amputații.

Recuperarea prin kinetoterapie începe chiar înainte de procesul de protezare prin discuțiile pe care terapeutul trebuie să le aibă cu pacientul. Principalul lor scop este înlăturarea grijilor inevitabile care apar prin prezentarea planului de ședințe și ce presupun ele. Teama este diminuată atunci când pacientul știe ce urmează să i se întâmple, de aceea este recomandată folosirea de materiale video care să arate activități recreative utilizate de alți pacienți. O altă recomandare este setarea unor obiective atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, lucru ce va facilita monitorizarea progresului pe care pacientul îl va face și va contribui la motivarea lui pentru continuarea recuperării.

\"\"

După operația de protezare, rolul terapeutului este de a crea un plan personalizat fiecărui individ în parte pentru poziționarea corectă a membrului rezidual, întinderea și întărirea mușchilor, dar și stabilirea unei rutine zilnice privind îngrijirea corectă a protezei și normele de igienă. De asemenea, terapeutul este un fel de consultant, de aceea pacientul nu trebuie să se simtă stânjenit să-i ceară informații suplimentare legate de cum să-ți gestioneze mișcările pentru a folosi proteza într-un mod sigur și eficient.

Scopul unui program de kinetoterapie este de a face mai simplă tranziția către un nou stil de viață și de a facilita accesul pacientului către recâștigarea independenței. De aceea, cel mai potrivit mod de a ne raporta la această perioadă este ca la una de acumulare de informații, un fel de training pentru atingerea obiectivelor, fiind necesar să punem cât mai multe întrebări și să lăsăm jena la o parte. Trecerea prin acest proces de terapie fizică este unul dur în multe cazuri, apărând senzația de disconfort, dar vestea bună este că există oameni care vă pot veni în ajutor. Terapeuții Theranova oferă pacienților, la cerere, ședințe de kinetoterapie. În urma evaluării funcționale și a diagnosticului clinic, ei alcătuiesc un program individualizat de recuperare fizică, care va fi desfășurat sub atenta supraveghere și îndrumare a kinetoterapeutului.

Vă îndemnăm să luați legătura cu un specialist Theranova pentru a afla mai multe detalii cu privire la acest serviciu.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email