Cum alegem centrul de protezare?

Proteza trebuie să vă asigure libertate de mișcare, confort, independență și o viață lipsită de griji suplimentare. O proteză mai bună înseamnă o viață mai asemănătoare cu cea de dinaintea amputației. 

Considerăm că este foarte important ca persoanele care au trecut prin amputare și sunt în pragul alegerii unei proteze și implicit a unui centru de protezare, să se bazeze pe un demers exhaustiv, să-și înțeleagă situația și să-și cunoască drepturile. De aceea este important să știți că acest demers, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie bazat pe trei puncte, toate la fel de importante.

 

1. Informarea din mediul online

 

Internetul este una dintre cele mai îndemână soluții pe care le avem majoritatea dintre noi. Mediul online găzduiește o sumedenie de informații, care bineînțeles trebuie trecute prin filtrul individual și de aici selectate doar cele mai specifice pentru fiecare caz în parte. În mediul online găsiți prezentări, video-uri, testimoniale de la oameni care au trecut prin situații similare.

 

2. Interacțiunea cu alți purtători de proteze

 

Interacțiunea cu alte persoane care au trecut prin situații similare poate fi de mare ajutor. Știm cu toții, că în general, cele mai bune sfaturi vin de la oameni care au mai trecut prin așa ceva, astfel că discuția cu alți pacienți poate să ajute la economisirea timpului, a banilor și să ajute și din punct de vedere emoțional.

\"\"

 

3. Vizitarea mai multor centre de protezare

 

Înțelegerea procesului de protezare este foarte importantă, de aceea, este bine să treceți pe la mai multe centre de protezare să descoperiți care este procedura și să cunoașteți ce presupune acest proces. 

La centrul de protezare veți interacționa cu un reprezentant și cu specialistul care vă va confecționa proteza. Ambii sunt foarte importanți și vă pot ajuta foarte mult. Pe de-o parte, reprezentantul este acea persoană esențială care ajută la inițierea pacientului și păstrează relația cu acesta. Această persoană este un real sprijin. Pe de altă parte, specialistul care confecționează proteza are un rol foarte important, el este cel care cunoaște fiecare element al protezei și cum pot acesta să ducă la îmbunătățirea calității vieții fiecărui pacient.

Diferențele dintre centrele de protezare din țară și cele din străinătate nu sunt doar la nivel financiar, diferențele se simt din punct de vedere al confortului, siguranța, mobilitatea și independența de care merită să se bucure orice pacient care a trecut printr-o amputație. Purtarea îndelungată a protezei nu este lipsită de dureri, însă acest aspect trebuie evitat pe cât de mult se poate. Astfel cheia este alegerea celor mai buni specialiști în confecționarea componentelor potrivite pentru nivelul de activitate al fiecărei persoane în parte. 

Un rău necesar sau o abordare responsabilă?

Discuțiile din grupul Comunitatea Persoanelor Amputate ne-au făcut să ne punem această întrebare și astfel să vă ajutăm și pe dumneavoastră cu răspunsul. Pe această cale, dorim să le mulțumim tuturor membrilor acestei comunități pentru implicare și pentru că au ales să-și comunice experiența și pentru modul în care trec prin această provocare. 

Apreciem foarte mult că această comunitate a condus către discuții care promovează interacțiunea și implicarea, dar și mai important și de valoare este faptul că un pacient care urmează să treacă printr-o amputație găsește locul de unde poate să-și culeagă informația. 

Amputația este o experiență traumatică. Chiar dacă este un deget sau o parte a unui membru fie el inferior sau superior, este un pas sever care necesită o tărie grozavă pentru oricine. Mulți dintre pacienții pe care am avut privilegiul să-i întâlnim de-a lungul anilor au trecut prin această experiență surprinzător de bine. 

\"\"

Am observat, mai ales la copii, o acceptare extraordinară și imediată a noii situații cu care se confruntă. Mulți dintre ei au avut o tărie de caracter formidabilă imediat după amputație. Adulții, probabil pentru că sunt mai conștienți de situație, acceptă inițial mai greu. Din păcate, am întâlnit pacienți din categoria de vârsta a treia care spun în primă instanță „mai bine muream”. Dacă vă aflați într-o astfel de situație, vă întindem o mână de ajutor și vă încurajăm să vorbiți cu cineva. Suntem dispuși la discuții sau vă putem pune în legătură cu oameni care au trecut prin astfel de experiențe. Fiți încrezători! Viața cu proteză promite a fi una cu independență și cu mobilitate! Nu este un drum ușor, dar este un drum bătut cu succes de alții.

Există un număr mare de pacienți care susțin că durerea înainte de amputație a fost copleșitoare, dar a dispărut odată cu această intervenție. Din acest motiv, mulți și-au exprimat regretul că au amânat decizia amputării. 

Echipa Theranova rămâne deschisă pentru a discuta cu pacienții și aparținătorii oricând, înainte sau după amputare. Suntem prezenți să vă susținem și să vă ajutăm în această etapă nouă a vieții. 

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email