Ce sunt ortezele de mână și când sunt recomandate

Anumiți pacienți pot avea nevoie de orteze, fie în urma unui accident suferit, fie din cauza anumitor probleme neurologice. Ortezele medicale fac parte din categoria de dispozitive medicale destinate perioadei de reabilitare. Sunt produse care se utilizează extern, având rolul de a corecta o deformație, de a oferi protecție și sprijin membrului afectat în urma unei operații. Scopul lor este să ofere pacientului mai multă mobilitate și să reducă din dureri. Alte beneficii rezultate în urma purtării de orteze sunt:

  • Creșterea independenței pacientului
  • Stabilizarea articulațiilor
  • Îmbunătățirea echilibrului
  • Prevenirea contracțiilor
  • Reducerea inflamațiilor
  • Corectarea biomecanicii

Tipuri de orteze

În funcție de zona afectată care necesită sprijin, există mai multe tipuri de orteze:

  • orteze de picior
  • orteze de gleznă
  • orteze pentru brațe
  • orteze spinale
  • orteze pentru fracturi

De asemenea, în funcție de perioada în care se recomandă purtarea lor, ortezele pot fi de zi sau de noapte. Cele de zi se recomandă mai ales pentru copiii sau adulții cu deficiențe locomotorii generate de anumite cauze neurologice, având rolul de a îmbunătăți mersul. Ortezele de noapte ajută la corectarea anumitor deficiențe cauzate de probleme neurologice, în special de spasticitatea mușchilor.

Ce sunt ortezele de mână?

Proiectate pentru a susține mușchii de la nivelul memebrelor superioare, ortezele de mână limitează și restricționează mișcarea încheieturii, pentru a oferi protecție. La rândul lor, aceste orteze pot fi de mai multe feluri: pentru încheietură, orteza de cot sau orteza umăr-cot. Pentru a alege orteza potrivită, specialistul va lua în calcul tipul leziunii suferite de pacient, existând varianta ca aceasta să fie purtată temporar sau pe o durată mai lungă de timp.

Ortezele sunt dispozitive utilizate de persoanele care au suferit o fractură, o inflamație sau o luxație, motiv pentru care au nevoie de sprijin pentru antebraț, umăr, cot sau în poziția de repaus a mâinii. De asemenea, o altă categorie de pacienți pentru care se recomandă este reprezentată de cei care suferă de afecțiuni precum paralizie flască, paralizie spastică, paralizie de nerv radial, sindrom de tunel carpian, osteoartrită, leziune ligamentară, entorsă.

Aceste dispozitive oferă marele avantaj de a se ajusta astfel încât că ofere stabilitate și confort. Un factor important în alegerea corectă a lor este mărimea. Purtată corect, orteza poate accelera procesul de reabilitare post accident sau intervenție.

Fiind dispozitive ortopedice care se aplică direct pe piele, pentru fabricarea lor se folosesc materiale cât mai naturale, cum sunt bumbacul și lâna, pentru a se evita eventualele iritații ale pielii. Bumbacul este un material puternic și antistatic, având marea calitate de a lăsa pielea să respire. Dezavantajul lui este însă că oferă mai puțină flexibilitate și nu are capacitatea de a izola termic.  Lâna, pe de altă parte, se utilizează în fabricarea dispozitivelor ortopedice tocmai datorită elasticității și capacității de izolare termică.

Ortezele disponibile în cadrul Theranova sunt realizate din materiale rezistente, ușor de purtat și de întreținut, ceea ce le face confortabile pentru pacienți. Oferă stabilitate și susținere, iar reglajul le face personalizabile pentru fiecare pacient, astfel încât să se fixeze exact unde este nevoie de ele. Recomandate ca tratament în cazul multor afecțiuni, reduc durerea, inflamația și disconfortul și previn contracturile sau alte leziuni care putea apărea. Specialiștii noștri vă stau la dispoziție pentru întrebări.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email