Ce cauzează amputarea? Factorii de risc și cum să îi previi

Amputarea este îndepărtarea unui membru, efect care ține de obicei de cauze legate de o leziune, o boală sau o intervenție chirurgicală. Există și situații în care pacientul se naște cu o afecțiune numită deficiență congenitală, atunci când lipsesc o parte din membre. Printre cele mai frecvente cauze ale amputării, așa cum le arată statisticile la nivel global se numără bolile vasculare (inclusiv diabetul și boala arterială periferică) – în 54% din cazuri, accidente (aproximativ 45%) și cancerul (mai puțin de 2%).

Pierderea membrelor este mult mai frecventă decât realizează mulți dintre noi, iar numărul celor care se confruntă cu această problemă este în creștere. Doar în Statele Unite există 2,1 milioane de persoane care trăiesc cu un membru amputat și se preconizează că acest număr se va dubla până în 2050. 185.000 de oameni suferă o amputație în fiecare an, adică în fiecare zi se efectuează 300 până la 500 de amputări. Amputările sub genunchi sunt cele mai frecvente, reprezentând 71% din total, existând de asemenea o creștere cu 47% a acestui tip de amputare în perioada 1995-2020.

Bolile vasculare

Bolile vasculare sunt o categorie care afectează sistemul circulator – arterele, venele, ducând la o serie de probleme care se pot dovedi foarte periculoase. Semne importante pe care nu ar trebui să le ignorăm, care ne pot anunța o astfel de boală sunt legate de apariția unor probleme în timpul mersului, de la simplul disconfort, la senzații mai intense, cum ar durerile sau crampele musculare care fac deplasarea să devină o problemă. În cazul insuficienței venoase cronice, simptomele apar devreme, cu agravare pe măsură ce boala evoluează. Senzația resimțită de pacienți la nivelul membrelor inferioare poate fi descrisă ca presiune, durere, arsură, mâncărime, în special la nivelul gambelor.

Diabetul este de asemenea un factor de risc, iar cea mai bună modalitate de a preveni amputarea este prin menținerea sub control a nivelului de glicemie. Recomandările includ:

  • consumul unei diete sănătoase compusă din carne slabă, fructe și legume, fibre și cereale integrale;
  • evitarea sucurilor carbogazoase și îndulcite;
  • reducerea stresului;
  • exercițiile fizice de cel puțin 30 de minute pe zi;
  • menținerea unei greutăți potrivite;
  • verificarea nivelului de zahăr din sânge, în mod regulat;
  • respectarea tratamentului medicamentos prescris de medic.

O bună îngrijire a picioarelor vă poate ajuta să preveniți rănile sau ulcerele să devină problematice. Câteva sfaturi pentru îngrijirea picioarelor includ:

  • verificarea cât mai frecventă a piciorului pentru a identifica orice roșeață, rană, vânătaie, vezicule sau decolorări ale pielii;
  • folosirea unei lupe vă poate ajuta să identificați detaliile;
  • verificarea sensibilității piciorului la gâdilat, temperaturi ridicate sau joase;
  • folosirea unor ciorapi fără elastic, care să nu strângă piciorul;
  • mișcarea degetelor pe tot parcursul zilei sau a gleznelor, menține o bună circulație a sângelui.

Leziuni

\"\"

Pierderea unui membru ca urmare a unei leziuni fizice este una dintre cele mai dificil de gestionat experiențe cu care se poate confrunta cineva. Pe lângă faptul că sunt leziuni fizice devastatoare, leziunile care provoacă amputare pot avea și un impact semnificativ asupra sănătății mintale a unei persoane. În funcție de natura leziunii și de partea corpului care a fost amputată, pacientul poate necesita mai multe intervenții chirurgicale și luni de reabilitare fizică, inclusiv pregătirea și învățarea modului de utilizare a unei proteze.

Principalele tipuri de leziuni care provoacă amputare sunt:

  • Amputarea traumatică: acest tip de amputare este provocat de un accident neașteptat. În unele cazuri, dacă echipa medicală este capabilă să lucreze rapid, membrul poate fi reașezat. Dacă nu, este probabil ca partea rănită să fie supusă unei intervenții chirurgicale pentru a trata leziunea. Amputările traumatice sunt adesea cauzate de următoarele: accidentele auto, explozii, accidente de utilaje, obiecte care cad de la înălțime, blocarea într-o clădire sau într-o mașină.
  • Amputarea chirurgicală: atunci când se pierde aportul de sânge la un membru rănit, iar celulele din țesut nu se mai pot reface. Dacă vătămarea persoanei nu se vindecă și necroza s-a instalat, amputarea poate fi singura opțiune. Leziunile grave care afectează picioarele și degetele pot duce la o amputare a membrelor inferioare, în timp ce amputările membrelor superioare afectează degetele, palmele și brațele.

Tumori

Amputările sunt indicate pentru tumorile avansate atunci când tehnicile de conservare a membrelor au fost epuizate. Chirurgia radicală poate duce și la o posibilă vindecare.

Factorii de risc apar în următoarele situații:

  • cancerul a crescut în principalii nervi și vase de sânge din jurul tumorii osoase;
  • ați dezvoltat o infecție după o intervenție chirurgicală de salvare a membrelor care a însemnat eliminarea osului fals;
  • poziția tumorii face ca intervenția chirurgicală de salvare a membrelor să nu fie posibilă din punct de vedere tehnic;
  • nu este posibil să se elimine complet cancerul cu acest tip de intervenție chirurgicală.

Din nefericire, în cazul unor boli precum cancerul sau a unor accidente, controlul pe care potențialul pacient îl are nu este atât de mare. Totuși, operația de amputare poate fi evitată, la fel cum pot fi evitate majoritatea bolilor, prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Renunțarea la fumat, exercițiile fizice cât mai dese, menținerea unui nivel optim al colesterolului, reducerea consumului de cafea, alcool, sare sau a stresului pot contribui într-o mare măsură la o menținerea unei stări generale bune de sănătate.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email