Când e momentul să îți verifici proteza? 11 semnale de alarmă

La fel ca orice alt dispozitiv, protezele trebuie verificate periodic, pentru a vă asigura că funcționează în parametri optimi. Specialiștii Theranova vă prezintă simptomele alarmante, frecvența recomandată și rolul acestor verificări.

Semnale de alarmă

O simplă verificare a protezei poate crește durata de viață a dispozitivului și vă poate scăpa de costuri nedorite cauzate de deteriorarea prematură a acestuia. În același timp, poate preveni apariția unor deficiențe anatomice, cauzate de discrepanțe de lungime sau de formarea unor engrame de mers incorecte.

Chiar dacă totul pare să fie în regulă, e bine să solicitați periodic o verificare a protezei, pentru a fi siguri că nu au intervenit schimbări ce să vă afecteze calitatea mersului și a confortului. De asemenea, există mai multe semnale de alarmă care vă indică necesitatea efectuării de urgență a unui control, chiar dacă nu a trecut mult timp de la ultima verificare.

Dacă experimentați unul sau mai multe din simptomele de mai jos, atunci vă sfătuim să vă faceți cât mai curând o programare:

  • Durere
  • Disconfort general sau în anumite zone
  • Sunete neobișnuite
  • Mișcări de rotație sau alte mișcări neobișnuite ale unor componente
  • Răsucirea întregii proteze pe bont
  • Dificultate în punerea protezei (intră prea greu, proteza e prea strâmtă)
  • Uzură vizibilă
  • Bătături, bășici sau răni pe bont
  • Mers îngreunat sau clătinat exagerat
  • Diferență de lungime
  • Fluctuații de volum

De ce să verificați proteza?

Protezele trebuie verificate periodic deoarece în timp se pot produce modificări atât la nivelul bontului, cât și al dispozitivului în sine. O proteză care a \”funcționat\” bine până de curând poate suferi modificări și să creeze disconfort după o vreme.

Bineînțeles, schimbările apar încet și progresiv, fiind posibil ca purtătorul de proteză să nici nu le sesizeze, organismul lui adaptându-se automat. Problema este că, în timp, aceste modificări vor afecta engrama de mers și vor conduce la formarea unui mers deficitar. Pe termen lung, vor rezulta cheltuieli suplimentare, ce ar putea fi altfel evitate.

Cât de des trebuie să o verificați?

În general, pacienții care au suferit recent o amputație și au intrat de curând în posesia protezei ar trebui să facă o vizită la centrul de protezare la fiecare trei luni.

Celor care au bont matur și o experiență mai mare în ceea ce privește purtarea unei proteze le recomandăm să consulte tehnicianul ortoped cel puțin o dată pe an.

În cazul în care purtați proteză de mai mult de 4 ani și nu ați verificat-o niciodată, atunci ar fi bine să vă programați pentru o verificare cât mai curând.

“O verificare nu durează mult și poate să prevină o deteriorare accelerată și iremediabilă a protezei sau a unor elemente constitutive ale acesteia. Considerăm că acest timp este de fapt o investiție în calitatea vieții dumneavoastră, pe care vă încurajăm să o faceți\”, îndeamnă tehnicienii Theranova.

Cum puteți verifica proteza?

Dacă doriți să solicitați o verificare a protezei, este suficient să luați legătura cu unul din tehnicienii Theranova. Ei sunt deschiși să efectueze o verificare gratuită a dispozitivului dumneavoastră, indiferent de vechimea sau de furnizorul acestuia.

Pentru a stabili o programare trebuie doar să ne contactați telefonic, la 0359.456.700, sau să completați formularul de contact de AICI.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email