10 lucruri interesante despre proteze – Cum se îmbină trecutul cu prezentul

Fiecare zi este diferită tocmai prin frumusețea diversității pe care o presupune. Acest lucru este valabil pentru noi, tehnicienii Theranova, dar și pentru toți ceilalți. Iar dacă nu ați simțit asta, vă încurajăm să încercați măcar pentru o zi să vă lăsați bucurați și inspirați de tot ce se află în jurul dumneavoastră. Chiar funcționează, o spunem din propria noastră experiență.

Cam așa vrem să începem azi, într-o manieră mai degajată și mai pozitivă. Curiozitățile fac parte din viețile noastre, ne asigură un nivel ridicat de satisfacție și ne inspiră. Tocmai de aceea, vrem să vă prezentăm câteva dintre cele mai interesante lucruri despre proteze.

\"\"

(sursa foto: © Matjaž Kačičnik/University of Basel, LHTT)

1. În Grecia Antică, soldații aveau foarte mult de suferit din pricina războaielor și a terenului accidentat pe care duceau luptele. Aceste fapte au condus la probleme asupra membrelor superioare și inferioare, răni grave pentru care singura soluție era amputarea. Aceste proceduri medicale se făceau în secolul al V-lea î.Hr., tocmai momentul în care au început să apară și primele proteze confecționate din lemn. Grecul Hegesistratus a fost capturat de spartani, iar pentru a evada, a recurs la tăierea unei părți din picior și înlocuirea acesteia cu o proteză de lemn, confecționată chiar de el.

2. Cuvântul proteză este de origine greacă, iar tradus mot-a-mot în limba română, înseamnă plus.

3. În Egiptul Antic au apărut primele proteze pentru degete. Urme ale acestora au fost descoperite în mormintele egiptenilor, iar din rămășițe s-a putut constata că erau făcute din fibre și o imitație de piele. Încetul, cu încetul, în secolul al III-lea î.Hr., protezele au început să avanseze.

4. În Capua, Italia, a fost descoperită o proteză de picior, care datează din anul 300 î.Hr. Proteza era confecționată din lemn și era acoperită cu foiță din bronz. Aceasta a fost păstrată în cadrul Royal College of Surgeons din Londra, dar din păcate a fost distrusă în timpul unui raid din Al Doilea Război Mondial. În prezent, există o copie după această proteză și este păstrată la Science Museum, Londra.

\"\"

(sursa foto: https://collection.sciencemuseumgroup.org.uk/objects/co84549/copy-of-roman-artificial-leg-london-england-1905-1915-artificial-leg)

5. În secolul al III-lea î.Hr., generalul Marcus Sergius Silus și-a pierdut mâna dreaptă în Al Doilea Război Punic. În urma acestui accident de război, generalul a primit un braț metalic, cu ajutorul căruia să țină scutul și să lupte în continuare.

6. În secolul al VI-lea d.Hr., Ambroise Pare, chirurgul mai multor regi ai Franței, a făcut primele demersuri științifice și medicale asupra protezării. Acesta a creat versiuni mecanice de mâini, picioare sau degete artificiale capabile să se îndoaie similar cu cele naturale.

\"\"

(sursa foto: https://nyamcenterforhistory.org/2014/12/19/on-pare-and-prosthetics/)

În prezent, după cum vedem, protezele se află la un alt nivel, iar fiecare an ne dovedește că inovația nu are limite, iar grija și recăpătarea mobilității pacientului sunt literă de lege. De asemenea, inovația se vede și din punct de vedere al designului pe care pot să îl adopte protezele.

7. Sophie de Oliveira Barata a creat The Alternative Limb Project, prin care ea și-a propus să ducă protezele la un alt nivel și să creeze adevărate opere de artă. Pe lângă designul aparte, Sophie colaborează cu specialiști în domenii precum modelarea 3D, electronică și tehnologie de ultimă generație pentru a crea fiecare proteză. Printre cei care au ales să poarte o creație marca Sophie se numără sportivi paralimpici și muzicieni.

\"\"

(sursa foto: http://www.thealternativelimbproject.com/)

8. În imaginea de mai sus este Viktoria Modesta, purtând o proteză The Alternative Limb Project, muziciană și model, în vârstă de 32 de ani. Ea a suferit un accident în urma căruia, pentru a-și recăpăta mobilitatea și a a-și proteja sănătatea a ales să i se facă o intervenție de amputare la piciorul stâng, sub genunchi. În cazul Viktoriei se află mai multe celebrități.

9. Modelul Lauren Wasser și-a pierdut ambele picioare în urma unui șoc toxic, la vârsta de 24 de ani.

\"\"

(sursa foto: https://hypebae.com/2019/12/lauren-wasser-model-toxic-shock-syndrome-survivor-activist-interview)

10. Actorul Robert David Hall a suferit amputarea ambelor picioare în urma unui accident rutier în anul, 1978.

\"\"

(sursa foto: https://www.picsofcelebrities.com/celebrity/robert-david-hall/pictures/robert-david-hall-quotes.html)

Știm că amputația poate avea efecte devastatoare asupra stării și imaginii de sine a pacientului, însă grație protezelor și a exemplelor grăitoare de pacienți ambițioși, care nu și-au pierdut speranța, proteza ajută la regăsirea identității și revenirea la stilul de viață de dinaintea amputării

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email