1. În Grecia Antică, soldații aveau foarte mult de suferit din pricina războaielor și a terenului accidentat pe care duceau luptele. Aceste fapte au condus la probleme asupra membrelor superioare și inferioare, răni grave pentru care singura soluție era amputarea. Aceste proceduri medicale se făceau în secolul al V-lea î.Hr., tocmai momentul în care au început să apară și primele proteze confecționate din lemn. Grecul Hegesistratus a fost capturat de spartani, iar pentru a evada, a recurs la tăierea unei părți din picior și înlocuirea acesteia cu o proteză de lemn, confecționată chiar de el.
2. Cuvântul proteză este de origine greacă, iar tradus mot-a-mot în limba română, înseamnă plus.
3. În Egiptul Antic au apărut primele proteze pentru degete. Urme ale acestora au fost descoperite în mormintele egiptenilor, iar din rămășițe s-a putut constata că erau făcute din fibre și o imitație de piele. Încetul, cu încetul, în secolul al III-lea î.Hr., protezele au început să avanseze.
4. În Capua, Italia, a fost descoperită o proteză de picior, care datează din anul 300 î.Hr. Proteza era confecționată din lemn și era acoperită cu foiță din bronz. Aceasta a fost păstrată în cadrul Royal College of Surgeons din Londra, dar din păcate a fost distrusă în timpul unui raid din Al Doilea Război Mondial. În prezent, există o copie după această proteză și este păstrată la Science Museum, Londra.