Saci pentru colostomie

Saci colectori pentru stomie – Descriere și Instrucțiuni de utilizare

Notă: Aceste informații nu reprezintă sfaturi medicale și nu pot înlocui recomandările medicului. Acest ghid nu trebuie utilizat pentru a solicita ajutor în caz de urgență medicală. Dacă întâmpinați o urgență medicală, solicitați imediat asistență medicală.

În cazul în care urmează să aveți – sau ați avut recent – o intervenție chirurgicală de ileostomie sau colostomie, respectiv urostomie, acest ghid vă poate ajuta să înțelegeți ce reprezintă aceasta și cum să o gestionați.

1.1 Înțelegerea sistemului digestiv uman

Sistemul digestiv este o parte a corpului tău care absoarbe și digeră alimentele, precum și elimină reziduurile organismului. Când vă mestecați mâncarea și o înghițiți, mâncarea ajunge prin esofag în stomac. Aici, sucurile gastrice descompun mâncarea până devine un amestec lichid. Din stomac, amestecul de alimente lichide trece în intestinul subțire, unde procesul de digestie și absorbție continuă, iar corpul obține vitaminele, mineralele, proteinele, grăsimile și carbohidrații de care are nevoie. Orice aliment care nu este absorbit în intestinul subțire intră în intestinul gros (colon) ca reziduuri lichide sau scaun. Intestinul tău gros absoarbe apa din scaun, transformându-l într-un scaun solid pe măsură ce acesta înaintează de-a lungul colonului. Scaunul solid este apoi depozitat în rect și apoi excretat prin anus, atunci când este cazul.

 

1.2 Înțelegerea sistemului urinar uman

Sistemul urinar este format din rinichi, uretere, vezica urinară și uretră. Urina se formează în rinichi, iar ureterele transportă urina de la rinichi la vezică. Vezica depozitează apoi urina până când simțiți nevoia de a urina, moment în care mușchiul vezicii se va contracta pentru a forța ieșirea urinei din corp printr-un tub numit uretra.

 

1.3 Tipuri de stomă

Stoma provine de la un cuvânt grecesc care înseamnă „deschidere” sau „gură”. În general, există trei tipuri de stomă:

 

1.4 Pielea din jurul stomei

Pielea din jurul stomei (numită și tegument peristomal) ar trebui să fie intactă, fără iritații, erupții sau roșeață. Ar trebui să arate similar cu pielea sănătoasă de oriunde altundeva de pe corp. Mâncărimea în cazul unui tegument cu aspect altfel sănătos poate indica, de asemenea, o problemă. Problemele cu pielea din jurul stomei pot crea dificultăți în ce privește purtarea unui sac colector pentru stomie, ceea ce poate duce la o mai mare utilizare a produselor și prin urmare, la costuri mai mari. Poate însemna, de asemenea, mai puțin timp petrecut făcând lucruri de care te bucuri împreună cu oamenii care sunt importanți pentru tine. Dacă descoperiți că pielea din jurul stomei dvs. este roșie, deteriorată sau umedă, solicitați asistența unui cadru medical. Verificați în mod regulat pielea din jurul stomei dvs. pentru a vă asigura că aceasta este sănătoasă și pentru a ajuta la rezolvarea oricăror probleme în timp util. Nu ar trebui să acceptați niciodată scurgeri și piele nesănătoasă ca parte normală a vieții cu stomă.

Există mai multe tipuri de saci colectori pentru stomie. Sacul pentru stomie folosit de echipa dumneavoastră de asistență medicală din spital va fi cel mai potrivit pentru a vă ajuta să vă recuperați în urma intervenției chirurgicale. După întoarcerea acasă însă, este posibil să doriți să încercați și alți saci pentru stomie care sunt potriviți pentru dvs. odată cu schimbarea stomei sau când începeți diferite activități. Există, de asemenea, diferite produse de stomie care pot fi utilizate împreună cu un sac colector pentru stomie pentru a ajuta la prelungirea timpului de purtare, la menținerea sănătății tegumentului peristomal sau la ușurarea îngrijirii stomei.

 

2.1. Descriere saci

Sacii colectori pentru stomie sunt alcătuiți din două părți principale:

  • Flanșa trebuie să se așeze și să se potrivească imediat în jurul stomei. Ea protejează pielea și ține sacul colector la locul său.
  • Sacul (sau punga) este un recipient flexibil care colectează efluenții din corp printr-o stomă. Sacii colectori vin într-o varietate de opțiuni pentru diferite nevoi și tipuri de stomizare.

 

2.2. Alegerea unui sac colector pentru stomie

  1. În funcție de tipul stomei:
  • Tipul și frecvența scaunului
  • Consistența și cantitatea de scaun
  • Mărimea stomei
  • Localizarea stomei
  • Conturul abdominal
  • Starea pielii peristomale.
  1. În funcție de pacient:
  • Dexteritatea manuală
  • Acuitatea vizuală
  • Activitățile fizice
  • Resursele financiare
  • Preferințele pacientului.

 

2.3. Rolul flanșei

Flanșa este cea mai importantă piesă componentă a sacului pentru stomie datorită rolului pe care aceasta îl joacă:

  • Protejează pielea peristomală, păstrându-i sănătatea
  • Previne scurgerile asigurând în același timp etanșeitatea
  • Ține punga în loc
  • Oferă un timp de purtare previzibil.

 

2.4. Tipuri de flanșe

  • Flanșă plată: Flanșă care are o suprafață plană sau plată care vine în contact cu pielea. Acest tip de flanșă ar putea fi utilizat dacă stoma dvs. depășește nivelul pielii și zona din jurul stomei este (relativ) plată în toate pozițiile.
  • Flansa convexă: Flanșă care se curbează spre exterior înspre pielea peristomală pentru a-i crește adâncimea. Această curbare exterioară este proiectată să intre în contact cu pielea direct în jurul stomei, ceea ce poate contribui la asigurarea unei etanșeități mai bune între pungă și piele. Acest tip de flanșă poate fi utilizat dacă stoma este retrasă de la nivelul pielii. Convexitatea poate fi fermă sau moale.

 

2.5. Opțiuni și caracteristici ale sacului pentru stomie

Sacii pentru stomie sunt de diferite dimensiuni și cu diferite caracteristici disponibile pentru a se potrivi nevoilor dvs. Iată câteva dintre cele mai frecvente caracteristici pentru sacii pentru stomie.

A. Filtre

Unele pungi includ filtre care ajută la reducerea acumulării gazelor, astfel încât punga nu se umfle ca un balon. Filtrul lasă să iasă încet gazul, dar nu și mirosul.

B. Sisteme de închidere

Tipul de pungă cel mai frecvent utilizat în cazul unei ileostomii este o pungă drenabilă. Când utilizați o pungă drenabilă, aveți două opțiuni pentru a controla fluxul stomei. Puteți utiliza o clemă sau o pungă care are un sistem de închidere integrat (un mecanism de închidere care este încorporat în pungă).

C. Opțiuni pentru vizualizare

Opțiunea de vizualizare (disponibilă la o pungă cu o componentă) oferă discreția unei clapete opace precum și siguranța specifică unei pungi transparente, ambele încorporate într-un sistem unitar. Atunci când clapeta opacă este ridicată, stoma și efluenții din corp pot fi observați într-o manieră clară și discretă.

3.1. Purtarea sacului pentru ileostomie și colostomie

Sacii pentru stomie atât cei fără golire cât și cei cu golire au filtre integrate pentru a permite gazelor generate de efluenți din corp să se elimine în mod gradual din pungă. Filtrul conține, de asemenea, cărbune activ care va absorbi orice miros.

3.2. Purtarea sacului pentru urostomie

O pungă pentru urostomie are o supapă anti-retur plasată în mod discret în interiorul pungii care împiedică urina să curgă înapoi și să se adune în jurul stomei, reducând astfel riscul de infecții urinare. Toate pungile de urostomie vor avea, de asemenea, un robinet sau un dop care vă va permite să scurgeți urina din pungă și mai departe, în toaletă. Persoanele cu mișcare redusă la nivelul degetelor ar putea prefera să folosească un robinet, deoarece acest lucru necesită mai puțină dexteritate, dar acesta este de obicei realizat dintr-un material plastic mai tare decât dopul fabricat dintr-un material mai moale. Există o serie de dimensiuni diferite a sacilor, care sunt concepuți pentru a fi purtați sub hainele normale.

3.3. Schimabrea sacului pentru stomie

Asigurați-vă că aveți toate cele necesare la îndemână înainte de a începe schimbarea sacului pentru stomie:

  • O pungă curată pentru stomie
  • Foarfece și șablon (dacă este necesar)
  • Șervețele uscate sau rolă de bucătărie simplă (nu vată sau țesături)
  • Apă caldă
  • Sac menajer
  • Soluție pentru îndepărtarea adezivului (dacă este necesar).

Sfat: Se recomandă spălarea pe mâini înainte și după schimbarea sacului pentru stomie.

Cum să îți schimbi sacul pentru stomie.

1) Tăiați o gaură în flanșa noului sac, în funcție de dimensiunea și forma stomei dvs.

Sfat: este foarte important ca această gaură să se potrivească perfect în jurul stomei pentru a preveni riscul de scurgeri și pielea iritată.

Rețineți: Dacă aveți o pungă drenabilă sau de urostomie, urmați pașii 1a și 1b. Dacă nu, treceți la pasul 2.

1a) Închideți evacuarea ce permite golirea noului sac, astfel încât acesta să fie gata de aplicare.

1b) Goliți sacul pe care îl purtați în toaletă.

Sfat: după ce vă aflați în poziția preferată pentru a goli sacul, desfaceți și desfășurați evacuarea acestuia. După golirea lui, curățați evacuarea cu un șervețel igienic sau cu un șervețel uscat. Rulați evacuarea sacului înapoi la poziția inițială și asigurați-o. Unii saci colectori pentru stomie vă permit să introduceți evacuarea acestora într-un buzunar pentru o discreție suplimentară.

2) Pentru a îndepărta sacul pe care îl purtați, dezlipiți cu atenție flanșa, lucrând de sus în jos, în timp ce țineți pielea apăsată (dacă alegeți să folosiți o soluție pentru îndepărtarea adezivului, pulverizați o cantitate mică în timp ce îndepărtați flanșa pentru a ajuta la desprinderea acesteia).

3) Odată îndepărtată, pliați flanșa sacului folosit în jumătate, astfel încât să se închidă.

4) Introduceți sacul folosit și îndepărtat într-un sac menajer.

5) Folosiți șervețele uscate (sau rola de bucătărie) și apă caldă pentru a curăța în jurul stomei. Puneți-le în sacul menajer (nu le puneți în toaletă, deoarece ar putea bloca toaleta!)

Sfat: Pentru a vă curăța stoma și pielea din jurul acesteia, apa este cea considerată adecvată și acceptabilă. Cu toate acestea, dacă preferați să folosiți săpun, trebuie să se folosească un săpun simplu, neparfumat și fără cremă în compoziție. După toaletare, asigurați-vă că săpunul este bine clătit înainte de a vă usca pielea pentru a preveni iritarea.

6) Asigurați-vă că pielea din jurul ileostomiei / colostomiei / urostomiei este uscată.

7) Îndepărtați folia de protecție de pe flanșa sacului nou.

8) Îndoiți ușor înapoi jumătatea superioară a flanșei, apoi poziționați-o în jurul stomei, lucrând din partea de jos și netezind în sus cu degetele. Faceți-vă timp pentru a vă asigura că nu există cute în flanșă și folosiți căldura mâinilor pentru a o modela pe piele, asigurându-vă că este bine lipită!

9) Închideți sacul menajer și puneți-l în coșul de gunoi obișnuit. NU aruncați un sac folosit în toaletă, deoarece va bloca toaleta.

 

3.4. Grija pentru pielea ta

Grija pentru pielea ta este o parte esențială a îngrijirii stomei. Imediat după intervenția chirurgicală, stoma și pielea din jurul ei pot părea umflate și chiar puțin iritate. În stadiul post-chirurgical, acest lucru este de așteptat, dar cu o îngrijire corespunzătoare situația ar trebui să se îmbunătățească în timp.

S-ar putea să constatați că cerințele dvs. în ce privește punga se pot schimba din cauza modificărilor formei și dimensiunilor stomei. Conformația stomei se va modifica și aceasta ar trebui verificată cel puțin săptămânal în primele 8 săptămâni, sau mai ales dacă se poate vedea o zonă de piele sănătoasă prin orificiul flanșei.

Zona de piele din jurul stomei are nevoie de îngrijire și atenție permanente pentru a preveni și reduce riscul de inflamație și iritare.

Dacă pielea începe să fie dureroasă, iritată sau chiar deteriorată, nu întârziați să contactați personalul medical calificat pentru sfaturi adecvate cu privire la tratament și necesitatea unor produse alternative.

Vă puteți menține pielea în condiții optime, luând în considerare următoarele:

  • Hrănire bună și hidratare.
  • Aceasta ar putea fi o oportunitate excelentă pentru a renunța la fumat – fumatul influențează modul în care nutrienții și oxigenul ajung la nivelul pielii și astfel rezultă o piele mai uscată și moale, care prezintă un risc mai mare de degradare.
  • Exercițiile fizice regulate cresc metabolismul corpului și fac posibil ca oxigenul să ajungă la celulele pielii mai repede și în cantități mai mari.
  • Îngrijește-ți pielea zilnic, păstrând-o curată și hidratată. Adaptarea la viața cu stomă, depinde în mare măsură de sănătatea pielii peristomale (pielea din jurul stomei).
  • Îndepărtați orice fir de păr de pe pielea peristomală. Acest lucru se face pentru ca flanșa să nu smulgă fire de păr, provocând inflamații și traume la nivelul pielii. Cât de des trebuie îndepărtat părul din jurul stomei, depinde de la persoană la persoană.

3.5. Sfaturi în ce privește sacul pentru stomie

  • Pregătiți-vă noua pungă înainte de a o îndepărta pe cea veche.
  • Goliți-vă punga atunci când este între 1/3 și 1/2 plină de scaun sau gaze. Nu lăsați punga să se umple.
  • Goliți-vă punga înainte de activități și înainte de culcare.
  • Dacă observați că se generează multe gaze în pungă (ileostomie sau colostomie), poate doriți să luați în considerare o pungă cu filtru.
  • Cel mai bun moment pentru o schimbare de pungă de rutină este dimineața înainte de a fi servit masa sau de a fi băut ceva.
  • După ce aplicați flanșa, apăsați-o ușor pe piele timp de aproximativ un minut pentru o mai bună aderență. Presiunea blândă și căldura ajută la contactul inițial.

3.6. Sfaturi cu privire la îngrijirea pielii

  • Amintiți-vă, mai puțin este mai bine atunci când aveți grijă de pielea din jurul stomei.
  • Pentru majoritatea oamenilor, apa este suficientă pentru curățarea pielii. Nu uitați să vă spălați pe mâini înainte și după schimbarea sau golirea pungii.
  • Dacă este nevoie de săpun, folosiți un săpun ușor, fără loțiuni sau creme care vă pot lăsa un reziduu sau o peliculă pe piele. Acest lucru poate interfera cu aderența flanșei.
  • Șervețele de îngrijire a pielii nu sunt recomandate în cazul flanșelor cu perioadă de purtare extinsă, deoarece acest lucru poate reduce timpul de purtare.
  • Asigurați-vă că pielea peristomală este curată și uscată înainte de a aplica flansa.
  • Lucruri nerecomandate pentru îngrijirea de rutină a pielii din jurul stomei: săpun cu loțiuni, creme, loțiuni, pudre, șervețele pentru bebeluși, alcool izopropilic, medicamente steroide sau unguente.
  • Iritarea pielii nu este „normală”. Dacă descoperiți că aveți pielea roșie, deteriorată sau iritată, solicitați asistența unui cadru medical calificat.

3.7. Sfaturi de zi cu zi

  • Schimbați-vă punga în mod regulat. Veți fi mai confortabil cu asta după ce veți afla ce funcționează cel mai bine pentru dvs.
  • Timpul de purtare este în funcție pe preferințele personale și de caracteristicile stomei, dar trei sau patru zile sunt considerate normale.
  • Dacă timpul de purtare devine neregulat sau imprevizibil, solicitați asistența unui cadru medical calificat.
  • Timpul de purtare a flanșei poate scădea în anotimpurile mai calde, atunci când transpirați mai abundent sau în perioadele de activitate crescută.
  • Când călătoriți, planificați-vă lucrurile mai dinainte. Câteva sugestii: luați provizii suplimentare, împachetați produsele pentru stomie în bagajul de mână atunci când zburați, tăiați flanșele în prealabil, astfel încât să nu aveți nevoie să transportați foarfece în avion și obțineți un document de călătorie care explică nevoia de provizii specifice pentru stomie atunci când călătoriți.
  • Puteți face duș sau baie purtând sau nu punga.
  • Dacă utilizați o pungă pentru stomie cu două componente, s-ar putea să vă fie mai convenabil să folosiți o altă pungă pentru duș, astfel încât punga pe care o purtați să rămână uscată.
  • Când se face golirea pungii, nu este necesară clătirea acesteia. Un deodorant lubrifiant poate ușura golirea. Nu puneți uleiuri sau spray-uri pentru gătit în punga pentru stomie.
  • Depozitați proviziile suplimentare într-un loc răcoros și uscat.
  • Se recomandă urmărirea de rutină din partea unui cadru medical calificat.

Titlul proiectului:

Dezvoltarea unei linii moderne de producţie pentru fabricarea în premieră în Romania de dispozitive de înaltă calitate pentru protezare stomii

Denumirea beneficiarului:

Theranova Protezare S.R.L.

Scopul proiectului:

Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului este îmbunatațirea competitivitații economice a firmei prin cresterea productivitații muncii în întreprindere, prin dezvoltarea în Parcul Industrial Bors, a unei linii de producție de dispozitive pentru protezare stomii, dupa cea mai moderna tehnologie existenta

Obiectivele specifice ale proiectului:

1. Realizarea unei investiții inițiale prin crearea unei noi unitați de producție moderne si inovative.
2. Adaptarea resursei umane la orientarea strategica spre inovare si performanța prin crearea de 4 noi locuri de munca si menținerea celor 15 locuri de munca si reproiectarea sistemului de management al firmei prin introducerea de noi mijloace informatice în tratarea informațiilor.
3. Certificarea, promovarea produsului si internaționalizarea firmei.

Rezultatele:

1.Realizarea unei investiții inițiale prin:

1.1. Crearea unei noi unitați de producție moderne si inovative:
1.1.1. construire hala industriala, încadrare în timp: 11 luni, (s-a obținut Autorizația de Construire);
1.1.2. dezvoltarea infrastructurii fizice a liniei de producție prin achiziționarea unei masini automate de fabricat dispozitive pentru protezare stomii: 13 luni;
1.1.3. cresterea cifrei de afaceri nete cu 276% ca urmare a implementarii proiectului, în primul an de operare.

2.Adaptarea resursei umane la orientarea strategica spre inovare si performanța si reproiectarea sistemului de management al firmei:

2.1. Crearea de 4 noi locuri de munca, cu angajarea de persoane din categorii defavorizate: 2 luni;
2.2. Menținerea celor 15 locuri de munca existente, inclusiv pe perioada de minimum 3 ani;
2.3. Introducerea de noi mijloace informatice în tratarea informațiilor.
Certificarea, promovarea produsului si internaționalizarea firmei:

 

3.1. Certificare:
3.1.1. recertificarea conform SR EN ISO 9001:2015 (daca va fi cazul);
3.1.2. certificarea ISO 13485 si obținerea conformitații produsului (Marcaj CE).
3.2. Promovarea produsului:
3.2.1. Identitate vizuala:
3.2.1.1. Panou temporar;
3.2.1.2. Autocolante informative;
3.2.1.3. Placa permanenta;
3.3. Campanie de promovare:
3.3.1. pagina web cu modul de comercializare on-line;
3.3.2. înscrierea produsului pe site-urile specifice;
3.3.3. eveniment de lansare produs si conferința de presa;
3.4. Activitați de internaționalizare – societatea va fi prezenta la:
3.4.1. Medica din Düsseldorf;
3.4.2. OTWorld de la Leipzig.R

 

Data de începere: 31.08.2018 (semnare contract de finanțare)
Perioada de implementare: 72 de luni (respectiv între data 19.08.2015 și data 31.07.2021)
Valoarea totală: 12.165.447,19 lei
Valoarea totală contribuție publică – 4.491.217,63 lei: defalcată în contribuţia UE: 3.817.534,98 lei şi contribuţia naţională: 673.682,65 lei