Protezarea – de la amputatie pana la o viata cu proteza

 

Amputația alterează mobilitatea pacientului și modifică imaginea corpului. Acest lucru se resimte semnificativ la nivel psihologic, familial, social și profesional. O proteză externă poate ajuta pacientul șă își regăsească identitatea.

Proteza trebuie efectuată la dimensiunea bontului, după cateva săptămâni de la amputație. Ea trebuie sa fie mulată pe bontul de amputație. Acesta este și motivul pentru care piciorul nu poate fi protezat până când mărimea bontului se stabilizează și pielea se cicatrizează definitiv. În general, protezarea se poate realiza la cel putin 5 săptămâni de la intevenție.

Înainte de a plasa o proteză trebuie reeducat bontul de amputație. Această reeducare trebuie realizată în zilele ce urmează amputației. După intervenție, bontul poate prezenta edem semnificativ.

În această perioadă, pacientul poate fi ajutat de un maseur – kinetoterapeut, care poate lucra cu articulațiile și mușchii, pregătindu-l astfel pe pacient pentru o mai bună utilizare a protezei sale.

Alegerea protezei trebuie realizată prin colaborarea dintre pacient, chirurg, maseur-kinetoterapeut și persoana care protezează, pe baza de obiectivelor propuse. Trebuie analizate bine obiectivele, pentru a defini tipul de proteză și materialele necesare.

Factorul important în alegerea protezei este nivelul rezidual al membrului amputat. Proteza trebuie personalizată pe nivelul fiecăruia. Existența unei serii complexe de criterii fac din proiectarea protezei o adevarată artă. Această multitudine de opțiuni rezultă din design-uri multiple, potriviri multiple și noi concepte în realizarea manșonului (socket-ului). S-a încercat realizarea manșoanelor din noi materiale, incluzând metale usoare, plastic și fibre de carbon.

Statusul mental al pacientului trebuie să fie bine evaluat, fiindcă acesta poate duce la limitarea utilizării protezei.

La nivele înalte de amputare, utilizarea funcțiilor membrelor protezate scade proporțional cu nivelul de amputatie.

Situația financiară este factorul principal care determină optarea pentru proteze clasice față de cele sofisticate, care sunt solicitate in special de sportivi.

Fiindcă amputatia afectează pacientul pentru tot restul vieții, este necesară realizarea unei proteze cu durata de viață lungă. Trebuie luate în calcul, de asemenea, asigurarea măsurilor preventive de mentenanță. Astfel că după protezare trebuie făcute o serie de vizite, pentru a vedea cât de bine s-a obișnuit pacientul cu proteza sa. De asemenea, pacientul trebuie văzut cu regularitate, la intervale de 6 – 12 luni, până la sfârșitul vieții sale.

Principiul de bază în realizarea protezei externe este ca proteza să necesite un consum de energie cât mai mic la utilizare. Pe scurt, trebuie restabilite cât mai multe funcții ale piciorului amputat. Astfel, vom putea reda pacientului cât mai multe din activitățile pe care acesta le putea realiza înainte, incluzând chiar și activități sportive, o readaptare minimă, în scopul de a reduce cât mai mult asistența și ajutorul din exterior.

Nu în ultimul rând, un alt beneficiu esențial pe care îl aduce proteza, este cel de restaurare cosmetică.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email