Colostomie

Colostomie

O colostomie este o deschidere creată chirurgical (stomă) pe suprafața abdomenului, pentru a elimina reziduurile din corp după ce o secțiune a intestinului gros a fost eliminată sau ocolită. Astfel, reziduurile sunt eliminate prin stomă în loc să fie eliminate prin anus. O colostomie produce în general un scaun solid, totuși acest lucru poate varia. O colostomie poate fi temporară sau permanentă, în funcție de motivul medical al operației. O colostomie este de obicei pe partea stângă a corpului, dar în unele circumstanțe se poate realiza pe partea dreaptă. Deoarece nu există mușchii sfincterului care să controleze în mod voluntar eliminarea reziduurilor, acestea se colectează într-un sac colector pentru stomie.

Colostomia poate fi plată sau poate ieși ușor în evidență față de abdomen. În timp ce stomele sunt într-o varietate de dimensiuni și forme, o stomă sănătoasă:

  • este moale la atingere;
  • are culoare roz sau roșie și este ușor umedă, asemănător cavității bucale;
  • nu există inervații în stomă, deci nu este dureroasă;
  • deoarece are un aport bogat de sânge, sângerează ușor atunci când este frecată sau lovită (de exemplu, la spălare), dar acest lucru ar trebui să se remedieze rapid.

Colostomia dvs. este probabil să fie umflată la început și va dura câteva săptămâni sau luni pentru a-și reduce dimensiunea. De asemenea, vor exista mici cusături în jurul marginii colostomiei, care vor fi dizolvabile sau vor fi îndepărtate în 1-2 săptămâni după operație.

Scaunul în cazul unei colostomii poate varia. Colostomia va începe de obicei să funcționeze în câteva zile de la operație. De obicei scaunul este la început destul de lichid și apoi poate deveni tot mai solid pe măsură ce se reia o dietă obișnuită. Nu veți avea niciun control asupra funcționării colostomiei și este posibil să nu știți că se întâmplă. Colostomia poate produce vânturi, uneori destul de zgomotos! Scaunul dvs. se va îngroșa pe măsură ce începeți să mâncați și vânturile zgomotoase în general vor scădea.

Produse sugerate pentru colostomie sigmoidă, colostomie descendentă sau colostomie transversală: Luați în considerare pungile închise, pungile opace. Se pot folosi saci pentru stomie cu o componentă și cu două componente.