Amputația – 6 răspunsuri de la tehnicienii Theranova

Da, trebuie să recunoaștem că pierderea unui membru sau a unei părți a membrului este un eveniment cu un efect major în viață. De cele mai multe ori, amputația este privită ca un eșec al unuia sau mai multor tratamente, însă pacienții și familiile acestora trebuie să rămână optimiști și fie conștienți că există soluții care pot face adaptarea și revenirea treptată la vechile obiceiuri mult mai ușoare, atât prin intermediul protezelor, cât și pe cale psihologică și suport emoțional.

Știm că decizia amputării are un efect cutremurător atât pentru pacient, cât și pentru cei dragi. Însă, cel mai important lucru este să înțelegem fiecare dintre noi că această hotărâre a fost luată pentru salvarea vieții. Mai jos, am încercat să răspundem celor mai des întâlnite întrebări pentru pregătirea de dinaintea operației, cât și pentru perioada de recuperare de după amputație. Dacă vă doriți răspunsuri și la alte întrebări care nu au fost abordate, ne puteți contacta, iar specialiștii noștri vă vor ajuta cu mare drag.

 

Pregătirea pentru operația de amputare

\"\"

Este foarte important ca pacientul să fie înarmat cu informații și pregătit atât fizic, cât și emoțional pentru operația care va urma. Cu o echipă de îngrijire dedicată și sprijinul potrivit, pacientul va putea să se recupereze rapid și să învețe să revină la viața lui. 

Ideal este ca pacientul și familia să se consulte echipa medicală de chirurgi și cea de recuperare. Această echipă va analiza complet procesul chirugical împreună cu pacientul și va explica ce presupune recuperarea de după operație. Echipa de medici de recuperare vor ajuta pacientul cu exercițiile fizice pe care acesta trebuie să le efectueze înaintea intervenției pentru a reduce timpul de restabilire.

De asemenea, este importantă alegerea unui tehnician ortoped, care după primul de an de la operație va avea destul de mult contact cu pacientul. Relația cu acesta ar trebui să fie una pe termen lung și după protezare, deci este necesar ca pacientul să se simtă confortabil în preajma acestuia. 

Perioada post amputare și recuperarea

\"\"

Prima zi de după operație este cu siguranță una dintre cele mai dificile, pentru că ceea ce era înainte o idee, acum este o realitate. Însă, este important ca pacientul să își amintească și să conștientizeze că schimbările mari prezintă noi începuturi și oportunități. 

Membrul afectat va fi tratat cu bandaje speciale pentru a ajuta la vindecarea mai rapidă a plăgii. Acest lucru va ajuta de asemenea și pentru pregătirea de protezare. Recuperarea va începe cel mai probabil la scurt timp după operație și poate dura de la câteva săptămâni, până la câteva luni. 

Este normal ca pacientul să experimenteze stări de anxietate și depresie, având în vedere schimbările masive din viața lui. De aceea, este foarte important ca pacientul sau cei dragi lui să identifice aceste semnale și să ceară ajutor specializat pentru suportul psihologic și emoțional.

În continuare, tehnicienii Theranova au încercat să răspundă celor mai frecvente întrebări referitoare la perioada de după operația de amputare.

 

1. Pentru ce perioadă este pacientul imobilizat la pat după operație?

Această perioadă poate dura de la câteva zile, până la câteva săptămâni. Acest interval diferă de la pacient la pacient și variază în funcție de motivul pentru care a fost făcută intervenția chirurgicală, de starea de sănătate și de modul în care este îngrijit bontul după amputație. Pacientul va fi întotdeauna încurajat să își reia mersul cât mai repede, asistat de mijloace ajutătoare precum: cadru, cârje, rolator etc.

2. În cât timp se vindecă bontul?

Vindecarea bontului poate dura de la câteva săptămâni, până la câteva luni. La fel ca în cazul imobilizării la pat, vindecarea bontului diferă de la pacient la pacient și variază în funcție de motivul pentru care a fost făcută intervenția chirurgicală, de starea de sănătate și de modul în care este îngrijit bontul.

3. În cât timp dispar majoritatea durerilor?

Nu este o regulă ca durerile să existe, însă dacă apar, dispariția lor poate dura de la câteva săptămâni, până la câteva luni. Există cazuri în care senzațiile fantomă pot persista pentru o perioadă îndelungată, pentru unii pacienți revenind și după 20 de ani. Senzațiile fantomă  nu se traduc neapărat prin durere, manifestându-se și sub alte forme precum: mâncărime, furnicături, senzație de arsură etc.

4. Există recomandări legate de felul în care trebuie să doarmă pacienții sau pentru alte activități după operație?

Există un pachet minim de exerciții recomandate, care trebuie realizate de pacient. Acestea pot să fie efectuate și fără asistență specializată, dar recomandările vor merge întotdeauna în direcția reluării activității de dinaintea operației.

5. Cât timp este piciorul umflat după operație?

Piciorul poate rămâne umflat de la câteva zile, până la câteva luni. Bontul poate să fie ajutat să se dezumfle prin aplicarea terapiei de compresie, cu ajutorul fașei elastice, ciorapului compresiv de bont, manșonului de silicon.

6. Există modificare de culoare a membrului amputat?

În mod normal nu se observă modificări de culoare la nivelul membrului amputat. Schimbarea culorii poate să fie semnul unei afecțiuni sau a unui factor extern care acționează asupra bontului, ca presiunea în cupă.

\"\"

Sperăm că am reușit să atingem cât mai multe întrebări, dacă nu, vă reamintim că ne puteți contacta, iar specialiștii noștri vă vor ajuta cu răspunsurile de care ai nevoie. Știm că amputația afectează foarte mult starea și imaginea de sine a pacientului. Proteza poate ajuta la regăsirea identității și la revenirea la stilul de viață de dinainte. 

Descoperiți ce înseamnă protezarea – de la amputație până la o viață cu proteză.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email