Informarea corectă înainte de protezare

Află dacă proteza ți-ar putea îmbunătăți viața

Recomandăm o discuție cu medicul chirurg sau ortoped în acest sens. Dacă nu există limitări de ordin medical, decizia este influențată de dorința fiecăruia de a-și recăpăta mobilitatea și calitatea vieții. Într-adevăr, mai există și aspectul financiar însă cu o îndrumare bună se vor putea găsi soluții.

Discută cu alte persoane ce au suferit amputații

Sunt mici șansele să ai un cunoscut care se află în aceeași situație ca și tine. Cu toate acestea, există o Comunitate a Persoanelor Amputate unde cei înscriși, cu și fără proteză, sunt dornici să ajute cu informații persoanele care trec prin situații similare. Poți găsi Comunitatea Persoanelor Amputate AICI.

Întocmește o listă a centrelor de protezare din România

Este greșit să te limitezi doar la cele din zona ta. Unele clinici chiar oferă consultanță gratuită la domiciliu și cazare gratuită pe durata protezării, limitând astfel deplasările care pot fi obositoare și costisitoare.

Discută telefonic cu fiecare centru de protezare

Relația cu centrul de protezare nu se limitează doar la achiziția protezei, ci implică o strânsă legătură cu tehnicianul ortoped pe tot parcursul vieții. Printr-o discuție telefonică ai putea afla de la început care va fi implicarea centrului în recuperarea ta completă și în mentenanța dispozitivului de-a lungul anilor.

Află nivelul de activitate în care te încadrezi

Aflarea nivelului de activitate este foarte importantă deoarece reprezintă factorul determinant în alegerea și prescrierea unui dispozitiv protetic. În acest fel, proteza nu va limita utilizatorul cu un nivel de activitate mediu și ridicat în acțiunile lui de zi cu zi și nici nu va fi prea avansată pentru un utilizator cu un nivel de activitate scăzut.
Cunoscând în ce nivel de activitate te încadrezi poți afla ce fel de dispozitiv protetic ți se potrivește cel mai bine ca performanță și cost.

Ce presupune costul unei proteze?

COMPONENTELE PROTETICE

(liner, genunchi protetic etc.)

MATERIALELE TERMOFORMABILE

(cupa personalizată)

MANOPERA

(mulaje, ajustări, asamblare)

Înainte, în timpul și după procesul de protezare

Amputația înseamnă adesea salvarea vieții sau privarea pacientului de dureri mari. Operația realizată la timp poate duce la salvarea unei părți cât mai mari din membrul amputat, ceea ce va permite pacientului să utilizeze cât mai ușor un dispozitiv protetic. Discuția cu un psiholog are un rol important în pregătirea mentală și in acceptarea intervenției chirurgicale ce urmează a fi făcută.
Compresia constantă poate ajuta la formarea și modelarea bontului într-o formă regulată și conică, pregătindu-l astfel pentru o potrivire optimă cu proteza. Acest proces poate ajuta la reducerea variațiilor de formă și la obținerea unei suprafețe mai uniforme a bontului de amputație ceea ce facilitează adaptarea și funcționarea protezei. Compresia se poate realiza cu fașă elstică, cu ciorap compresiv special pentru amputații sau cu manșon/liner de silicon, ultimele doua fiind cele mai indicate metode de compresie.
Începe cu realizarea unui mulaj al bontului după care se va realiza cupa în așa fel încât să asigure cea mai bună potrivire. Odată realizată cupa se montează întreg ansamblul de componente rezultând dispozitivul protetic.
De la primii pași cu noua proteză și pe tot parcursul vieții este important să păstrați legătura cu tehnicianul ortoped și să apelați cu încredere la el pentru orice problemă întâmpinați.
Este foarte important ca pacientul să urmeze un program de pregătire fizică personalizat pentru a-și îmbunătăți forța musculară, flexibilitatea și echilibrul, ceea ce reprezintă un pas esențial în succesul adaptării cu proteza.
În funcție de activitatea pacientului, tehnicianul ortoped va prescrie componentele prefabricate (picior protetic, genunchi etc.) astfel încât dispozitivul final să corespundă nevoii reale a fiecărui pacient.
În momentul predării se realizează ultimele probe de mers, se aduc ultimele retușuri și se oferă toate instrucțiunile de utilizare și îngrijire a dispozitivului protetic.

Componentele unei proteze

DISCUTĂ CU ALTE PERSOANE AMPUTATE DIN COMUNITATEA THERANOVA!

Comunitatea Persoanelor Amputate

Acestă comunitate se adresează tuturor celor care au suferit amputații precum și celor care au o persoană apropiată în această situație.

Informații utile