Pontențialul de reabilitare – tu îți cunoști nivelul de activitate?

1. Ce este un „nivel-K” și de ce este important?

 

Nivelurile K reprezintă un sistem de rating utilizat de către sistemul american de asigurări medicale pentru a indica potențialul de reabilitare al unei persoane. Sistemul este o evaluare, de la 0 la 4 și indică abilitatea pacientului de a utiliza un dispozitiv de protezare. Nivelul K este factorul determinant în alegerea și prescrierea unui dispozitiv protetic, influențând de asemenea decontarea acestuia de către sistemele de asigurări de sănătate și de către alți asiguratori.

 

2. De ce contează pentru asigurările de sănătate care este potențialul meu de reabilitare?

 

Asigurările de sănătate doresc să fie cerți de faptul că atunci când plătesc pentru un dispozitiv protetic prescris, pacientul care îl va primi va fi în măsură sa îl utilizeze. Aceștia nu doresc să contribuie la achiziționarea unui dispozitiv costisitor care va ajunge într-un dulap și va rămâne nefolosit. De asemenea, aceștia doresc să fie siguri că, dacă persoana are capacitatea de a merge pe jos și de a desfășura activități utile pentru sine și pentru comunitate și dorește să se întoarcă înapoi la o viață activă, dispozitivul protetic prescris va permite acest lucru în urma procesului de reabilitare. Cu alte cuvinte, dispozitivul trebuie să se potrivească perfect nevoilor și potențialului pacientului.

 

3. Potențialul după reabilitare – despre nivelele K

 

Abordarea actuală în ceea ce privește stabilirea nivelurilor de activitate a unei persoane care a suferit o amputație este determinată de clasificarea cunoscută sub numele de niveluri K. Spre exemplificare, în cazul în care medicul dumneavoastră de familie sau specialist consideră că după reabilitare veți avea potențialul de a vă plimba în jurul casei, însă dumneavoastră nu aveți capacitatea de a merge pe suprafețe neregulate sau de a urca borduri și scări, veți fi evaluat ca fiind un pacient cu grad de deplasare limitat, corespunzând nivelului de capacitate K1.

 

4. Câte nivele K există și cum se descriu ele?

 

K0

Pacientul nu are capacitatea sau potențialul de a se deplasa sau transfera în siguranță, cu sau fără asistență, iar o proteză nu îi va spori calitatea vieții sau mobilitatea. Acestui nivel nu i se recomandă prescrierea unei proteze.

K1

După reabilitare, pacientul are capacitatea sau potențialul de a utiliza o proteză pentru transferuri sau deplasare pe suprafețe netede, cu o cadență fixă. Acest lucru este specific pacienților care se deplasează în spații interioare, gospodărie sau o persoană care se deplasează cu precădere în propria casă la viteze care sunt sub 50% față de viteza normală a acesteia. Aceste persoane sunt asistate de obicei de mijloace ajutătoare de mers (cadru de mers, cârje, baston) sau de o altă persoană.

K2

În urma procesului de reabilitare, pacientul are capacitatea sau potențialul de deplasare peste obstacole de mică înălțime (praguri, borduri, trepte), de a merge pe teren accidentat sau denivelat, urca pante sau coborâ rampe. Acest lucru este specific pacienților care se deplasează în spații interioare sau exterioare, gospodărie, atât pe distanțe scurte cât și medii, la viteze mai mari de 50% față de viteza normală a acesteia. Aceste persoane au abilitatea de a se deplasa neasistate de obicei de mijloace ajutătoare de mers (cadru de mers, cârje, baston) sau de o altă persoană.

K3

Pacientul are capacitatea sau potențialul de deplasare cu cadență variabilă pe distante lungi. O persoană încadrată la nivelul K3 este capabilă de asemenea de a traversa și de a trece peste cele mai multe obstacole înconjurătoare, are o activitate profesională regulată, poate desfășura activități recreaționale sau de întreținere fizică, folosind proteza mai mult decât pentru a se deplasa.

K4

Pacientul are capacitatea sau potențialul de deplasare cu o proteză în condiții care depășesc abilitățile obișnuite de locomoție, fiind expus la un impact, stres fizic și consum energetic ridicat. Acestea reclamă o echipare protetică care se adresează copiilor, persoanelor adulte active sau atleților.

Distribuie:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email